Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12625878 www.bgdnes.bg

Актьорът Севар Иванов с приз на името на Андрей Баташов

23 делегации от тамплиери у нас

Актьорът Севар Иванов, който е и заместник-директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, стана поредният носител на наградата на името на Андрей Баташов, учредена от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик приорат на България, на церемония вчера.

Отличието се връчва ежегодно на млади артисти до 33-годишна възраст, които имат не само впечатляващи творчески постижения на сцената и екрана, но и благородна дейност в полза на обществото.

Реклама

"Правим това, за да се поддържа жива паметта за незабравимия актьор, който си отиде от нас на 45 години. Всеки един от тези, които станаха носители на наградата, има принос в развитието на културата и притежава християнски качества - щедрост, състрадание, безкористност, достойнство и т.н.", каза Великият приор на България акад. Румен Ралчев. Призът представлява статуетка воин, създадена от скулптора Спас Киричев, и специална грамота. Севар Иванов е петият лауреат на актьорската награда, която се връчва от 2018 г. Преди него носители са Владимир Зомбори, Йордан Ръсин, Бойко Кръстанов, Филип Буков.

"Андрей Баташов беше първият велик церемониалмайстор, човек, който в самото начало на събирането на ордена влезе в него. Понеже не разполагаше с огромни средства, той правеше благотворителни постановки, приходите от които даваше за Ордена. Когато се разболя, ние, братята, събрахме 72 000 лева и ги дадохме в "Токуда", за да изплатим лечението му, което за съжаление завърши фатално. Но по този начин спасихме апартамента на покойната му майка Теодора, който беше заложен, за да се лекува", спомни си за големия актьор неговият ментор акад. Румен Ралчев.

След като напуска този свят, тамплиерите решават да направят фондация на името на Баташов, но майка му не била съгласна. "Искахме да дадем гарсониерата, в която живееше Андрей, на отличник от НАТФИЗ, който няма възможност да си плаща наем, докато учи, като ще му плащаме режийните, но така и не стигнахме до споразумение с тази наша идея", сподели Великият приор на България.

"Ние сме първопроходци с много културни инициативи - правим литературни конкурси, както и такива за рисунки на талантливи деца, които подкрепяме. Първопроходци сме и по отношение на наградата "Андрей Баташов", каза още акад. Ралчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама