Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12730783 www.bgdnes.bg

Учен от Индонезия окраде наша доцентка

От университета "Панча Буди" се извинили 

Елица Петрова установява, че учебникът й от 149 страници е преписан

Доц. д-р на науките Елица Петрова е била преписана едно към едно от учен от университет в Индонезия.

За неприятна ситуация с щастлив край разказаха от Национален военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, където българката е преподавател.

Реклама

"Имам регистрация в системата "Гугъл наука" и от там ми изпращат известия, когато някъде се появят цитирания на мои научни разработки - статии и учебници. Така един ден получих съобщение, че съм цитирана от колега в Индонезия. Отворих, за да видя работата на този учен, и се оказа, че "цитирането" беше директно превеждане от английски на индонезийски език на моя учебник "Генезис на стратегическия мениджмънт". Учебникът ми е публикуван в лондонско издателство и е пуснат на свободен достъп в интернет. 149 страници е. Не е особено приятно чувството да си видиш целия труд плагиатстван по този начин", разказва Петрова, която е част от катедра "Логистика на сигурността".

Преподавателката решила да потърси правата си и веднага написала писмо, което адресирала до министерството на образованието в Индонезия, до министъра на образованието на Индонезия, до Университета за развитие "Панча Буди", в който авторът преподава, и до издателството, което е издало "неговия труд". И в рамките само на две седмици получила отговор.

"Истината е, че въобще не се надявах на такава реакция и останах изненадана, когато след десетина дни получих отговор. В писмото ректорът на университета д-р Мохамед Иса Индраван поднася личните си извинения. Освен това ме уведоми, че вече е назначил проверка и е дал срок от три дни, в които господинът да удостовери, че това е негов оригинален труд. Ако не може, да изпрати извинително писмо. След три дни получих извинително писмо от самия господин. Една седмица по-късно пристигна и писмото от издателството. Особено ме впечатли краят на това извинение, в което те ми благодарят за ценния урок", споделя Петрова.

Издателите обяснили на преподавателката, че учебникът, който съвсем наскоро е излязъл от печат, ще бъде изтеглен от пазара, ще бъде спрян и достъпът до електронния му вариант.

Готова е да помага на плагиата

Преподавателят, който си е позволил да препише труда на българката, е все още млад учен, макар и да не е на съвсем ранна възраст.

"Чест му прави, че той не използва това като оправдание, но ме помоли да му бъда ментор в негови бъдещи изяви. Твърде далеч сме един от друг, за да мога наистина да му бъда полезна и поради това се наложи да отклоня поканата. Но му писах, че бих могла да му помогна, ако той реши да публикува в бъдеще своя статия в европейско издание. И ще му съдействам с каквото мога, защото реакцията му е достойна", завършва Петрова.

Реклама
Реклама
Реклама