Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12772605 www.bgdnes.bg

Продажбата на райски газ процъфтява

Забраната не плаши никого 

5 лева искат за балонче в дискотеките 

Манията по райския газ е на върха!

Напук на забраната младежи продължават масово да дишат опасната смес в дискотеките из страната, като най-активни са, разбира се, в Студентски град в столицата, алармираха читатели на "България Днес".

В петък и събота бизнесът с диазотен оксид процъфтява, като момчета и момичета обикалят нощните заведения, за да пласират продукцията си. Лесно могат да бъдат разпознати, тъй като държат капсули и машинки за надуване. Инфлация при райския газ няма и едно балонче продължава да се продава по 5 лева бройката.

Реклама

В края на юли т.г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. А дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Около опасната мода се вдигна шум, след като зачестиха случаите на припаднали тийнейджъри, а при някои положението беше сериозно и се наложи да бъдат приети в болница. Диазотният оксид се използва от години в медицината - за анестезия, но дори там се използва смесен с кислород, а не в чист вид. Той предизвиква еуфория. Ако е концентриран обаче, може да предизвика здравословни проблеми, особено ако се употребява от деца.

Забраните и опасните последствия не спират пласьорите на т.нар. смешен газ, а основните му консуматори са млади хора до 25 години, като много голям е процентът на непълнолетните.

Освен в столицата в Хасково също имат неприятности с новата мода. Беседките в града са засипани с използвани флакони, а местните хора с тревога отбелязват, че почти няма т.нар. пейка парти, което да преминава без дишане на райски газ.

Сайтовете пласират

Онлайн продажбата на райски газ също се движи с бързи темпове.

Единствената промяна е, че сайтовете масово са поставили бутон, който да натиснете, ако имате навършени 18 години. Само така ще ви допуснат до съдържанието на онлайна магазина.

Не е изненада, че няма как да се осъществява контрол в подобна ситуация, и непълнолетен спокойно може да натисне, че има навършени 18 години.

Реклама
Реклама
Реклама