Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12786759 www.bgdnes.bg

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз: Не съм укривала данъци, но няма да живея в България

В Дубай по-лесно се прави бизнес, у нас искат много подкупи

"Не съм укривала данъци! И засега не планирам да се връщам да живея в България." Това обяви пред вестника бившата дизайнерка Миглена Каканашева-Мегз. След поредица от обвинения, че не си плаща данъците, тя затвори модния си бизнес, замина за Дубай и започна там нов живот.
"Често се прибирам в България, обичам много родината си. Но засега планувам да продължа да живея в Дубай. В много отношения Дубай е много различен от България и тук ми харесва", категорична е дизайнерката. Според нея в Емирството условията за бизнес са много по-добри, отколкото у нас.
"В Дубай държавата си партнира много успешно с частния бизнес. Всъщност държавата е собственик и партньор в някои от най-големите бизнеси от всеки сектор. И непрестанно инвестира в още бизнеси. В България много бизнеси се оплакват, че положението е "дай ми процент от печалбата си или плати еди-къде си по веригата и ще работиш". И тези пари отиват в джоба на някого и така и държавата, и частният бизнес са ограбени. Тук парите отиват в държавата и принципът е: "Ние сме партньори. Аз взимам законно процент от бизнеса ти в замяна на инвестиция и развитие и ти ще работиш най-много в сектора си". Тук всеки може да кандидатства за партньорство с държавата", разказва Мегз подробности за живота си в Дубай.


Според дизайнерката проблемите й с НАП не са в основата на решението й да се премести в Емирството. Преди месеци данъчните тръгнаха след Каканашева заради над 800 000 лв. укрити данъци и лихви върху тях за времето, в което тя се занимаваше с производство и търговия на дрехи. Данъчна ревизия на дейността й е установила, че дизайнерката разполага с 46 фирми на свое име, като е осъществявала фиктивни сделки между тях, за да избегне дължимите налози.
"Не съм укривала данъци. Държавата разглежда много мои фирми, които са работили като едно - там е точката на конфликт, дали това са пари на едно дружество, или на 50. Водят се много дела, но голяма част от тях са спечелени от моя страна, други все още се водят. Не се чувствам "погната", институциите си вършат работата", категорична е Мегз.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама