Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12803972 www.bgdnes.bg

Доли Партън с медал за филантропия

Доли Партън получи медала „Карнеги“ за филантропия, предаде АП. Певицата получи отличието в залата Готъм хол, Ню Йорк, и каза, че е горда да помага за това светът да стане по-добро място.

Песента „Книги, книги“, която носителката на „Грами“ изпя приглушено при получаването на медала, е част от нейната инициатива „Imagination Library“ („Библиотека въображение“). Целта на инициативата е да подарява всеки месец безплатна книга на деца под пет години. Това е една от причината Доли Партън да получи медала за филантропия. Певицата подпомогна и създаването на ваксината на „Модерна“ срещу КОВИД-19 с дарения през 2020 г.

Реклама

Церемонията в четвъртък вечер отпразнува 20 години от учредяването на наградите. Отличието се връчва от 2001 г. и е известно като „Нобелова награда за филантропия“.

Освен Доли Партън отличие получиха инвеститори, индустриалци и предприемачи.

В интервю пред АП по повод наградата кънтри звездата каза, че дарителската й стратегия се основава на един принцип – да дарява от сърце.

„Не го правя, за да получа внимание. Има хора, които го заслужават повече от мен. Но ето че получавам много внимание.“

Сега певицата изпраща на деца под пет години около 2 млн. книги на месец. „Всичко започна, защото моят баща не можеше да чете и пише. Знам колко болезнено може да бъде. Баща ми беше умен мъж и често се чудех докъде би стигнал, ако четеше и пишеше. Това беше моето вдъхновение за инициативата.“ Програмата на Доли Партън продължава да се развива. Сега певицата си партнира с щата Калифорния, предава БТА.

Доли Партън ще стане част от Залата на славата на рокендрола през ноември тази година. Преди време тя отказа тази чест, но в крайна сметка прие. „Готова съм за рок“, каза певицата.

Реклама
Реклама
Реклама