Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12809148 www.bgdnes.bg

Иван Гешев: Атаките идват от руския град Магнитогорск (Видео, обновена)

"Атаките към българските институции идват от руския град Магнитогорск. Обект на атаката не е президентството, а българската държава", така главният прокурор Иван Гешев коментира хакерските атаки, които свалиха сайта на президентството и още няколко български институции днес. 

Гешев определи проблема като сериозен и очакван. 

"На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последствия", каза още той. 

Реклама

Главният прокурор увери, че прокуратурата ще си свърши работата и ще защити българския национален интерес и този на евроатлантическите партньори. 

"По случая работят ДАНС, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба", увери той.

"Не е сега моментът да се правят спекулации и да се коментират несериозни данни", така главният прокурор коментира въпроса дали атаката има връзка с взривяването на Кримския мост. 

Гешев коментира и срещата на лидерът на "Демократична България" с Пламен Бобоков на паркинга зад парламента. 

"Опитах се да попитам едни важни германски пропурори, какво би се случило, ако техен политик влезе в колата на разследван, за да говорят за културни проекти. Не разбраха въпроса", каза той.

 

Реклама
Реклама
Реклама