Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12867872 www.bgdnes.bg

Турчин проговаря за дрогата в тира си: Не знаех, че возя чували с екстази!

Билал Бербер е пуснат от килията, защото при конфликт със съкилийник потърсил затворническите власти

"Не знаех, че возя чували с екстази!"
Това твърди турският шофьор Билал Бербер, хванат с дрога за 1,5 млн. лв. на ГКПП Калотина навръх Бъдни вечер през 2018 г. Признанието турчинът прави пред администрацията на Софийския централен затвор, където е пратен да търка нара 6 години за наркотрафик, научи "България Днес".
Бербер отрича да е замесен в трафик на наркотици и приема присъдата си за несправедлива, посочват от управата на панделата. "Не съм оспорвал присъдата си. Приех тази 6 г. и не бях против. Приех я такава, каквато е, със споразумение", казва осъденият чужденец 3 г. и 7 месеца по-късно. Той съкращава година от наказанието си с работа и пробва да напусне килията 1 г. и 5 месеца предсрочно.
Темида се смилява над Бербер заради правилната му реакция при конфликт със съкилийник. Другият затворник и турчинът се скарват в килията за битовизми, но въпреки дрязгите отказват да бъдат премествани. За да реши спора, Бербер търси за съдействие затворническата администрация. Благодарение на това си извоюва свободата. Съдът решава, че постъпката на турчина показва подобрение в умението за мислене, което от своя страна е важен показател за превъзпитанието в затвора.

Реклама


"Ако бях някакъв лош човек, съвсем друго щеше да бъде отношението ми към другите лишени от свобода и затворническата администрация. Има много примери за това. Има хора с по 5-6 наказания, предизвиквали са свади, остават си в килиите за тежки наказания. Много ми липсват децата и поради тази причина никога не съм предизвиквал проблеми, не съм реагирал по някакъв начин, винаги съм се старал да бъда дружелюбен с всички", посочва Билал Бербер.
Той признава пред инспекторите в пандиза за финансови проблеми в родината си. Оказва се, че се е забатачил с парите - висял с 200 хил. лири на банка и със 100 хил. лири на лихвари. Общата сума възлиза на около 30 хил. лв. Заради лошото управление на финансите турчинът за малко да остане на топло.


Освен това управата на панделата го е наказала за притежание на телевизор. "Повод за наложеното ми наказание са вещи, телевизионен приемник, който нямаше бележка. Друг лишен от свобода, който напусна затвора, ми ги остави, за да ги ползвам аз", обяснява каторжникът.
Наградите му се оказали повече от наказанията - получавал е хранителна пратка и писмени похвали. Изпратен е да работи в кухнята на затвора, а после и в печатницата. Режимът му е облекчен от строг на общ. Не е участвал особено в културни и масови мероприятия, но това е заради езиковата бариера, отчитат магистратите.
"Българският език научих в някаква степен, около 15-20%. Дядо ми владееше перфектно езика, но ние сме изселници в Турция и родителите ми не са говорили с мен на български език. Не знам езика. Ние сме помаци, от района на град Русе", разказва Билал за корените си.
Той отбелязва, че камионът, с който е спипан, е собственост на фирмата "Обжектив ложистик", за която работи. С него въртял курсове по дестинацията Турция - Великобритания - Турция. Антимафиоти и митничари го залавят навръх Бъдни вечер през 2018 г. с 64 килограма екстази. Дрогата е хваната и със съдействието на турските власти в рамките на международна операция, информират от МВР и Агенция "Митници".
Пратката е заловена в ранните часове на 24 декември. Тогава митничарите отбиват за проверка влизащ в България от Сърбия товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Билал Бербер. Камионът пътува от Англия през Западна Европа и България за Турция.
Според документите в превозното средство има стоки за бита и други. При тараша властите установяват, че между натоварената в Холандия стока има пакети с розови и сини хапчета. При направения полеви наркотест хапчетата дават положителна проба за екстази.
Общото количество на откритите наркотици е 63,7 килограма. Дрогата е разпределена в 32 пакета, съобщават от полицията. Няколко месеца по-късно турчинът се признава за виновен и сключва сделка с Окръжната прокуратура - София, което е одобрено от съда.
В крайна сметка вместо наложените му 6 години той лежи на топло само 3 г. и 7 месеца. Със споразумението му е наложена глоба от 250 хил. лв.


Плаща си адвоката

По време на разследването на Билал Берер е назначен служебен адвокат. Поради невъзможност да си наеме, Националното бюро за правна помощ му предоставя защита. Услугите на адвокат Албена Василева са оценени на 110 лв. Според закона обаче разноските, направени по наказателното производство на подсъдимия, му се възлагат, ако той бъде признат за виновен. Тъй като Билал се признава за виновен, му се налага да плати и адвокатския хонорар, и разноските по делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама