Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12884345 www.bgdnes.bg

Самолет излезе от пистата на филипинско летище (Видео)

Самолет на "Кориън еър" спря в тревната площ на централно филипинско летище, след като снощи не успя да се приземи на пистата, предаде Асошиейтед прес. На борда е имало 162 пътници и 11 души екипаж. Всички са се измъкнали невредими с помощта на аварийни пързалки.

Десетки полети бяха отменени, а международното летище "Мактан-Себу", едно от най-натоварените в страната, остана затворено заради спрелия в края на единствената му писта самолет, предава БТА.

Реклама

Шефът на "Кориън еър", една от най-известните авиокомпании в Азия, поднесе извинения за злополуката, която можеше да има ужасяващи последици, и обеща, че ще бъдат предприети мерки за предотвратяването на подобни случаи. "Винаги даваме приоритет на безопасността при всички наши операции и искрено съжаляваме за стреса и неудобството, причинени на нашите пътници", заяви в изявление президентът на корейската авиокомпания.

Предната долна част от фюзелажа на самолета е откъсната, а носът му е сериозно повреден. Самолетът лежи наклонен напред върху тревна площ, предното му колело не се вижда, а от вратите са задействани аварийни пързалки. В горната част на самолета, близо до една от предните врати, се забелязва сериозна дупка, се казва в информацията на АП. Филипинските власти заявиха, че останалото в самолета гориво ще бъде източено, преди да започнат опитите за изтегляне на летателния апарат.

Десетки полети от и до филипинската провинция Себу са отменени, включително и тези на националния авиопревозвач "Филипин еър", който първоначално обяви за над 50 отменени вътрешни полета.

Започнало е разследване на катастрофата. Самолетът "Еърбъс А330", изпълняващ полет от Инчон, Южна Корея, се е опитал да кацне два пъти, преди да се приземи, но извън пистата, при третия си опит, се казва в изявление на корейската компания.

През 1981 г. при излитане от международното летище в Манила реактивен самолет "Боинг" 747 на "Кориън Еърлайнс" излиза извън пистата, удря се в бетонна ограда, и спира опасно близо до магистрала южно от филипинската столица. Предната му част надвисва над натовареното шосе. В самолета пътуваха 350 души и десетки от тях пострадаха. 

Реклама
Реклама
Реклама