Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12908293 www.bgdnes.bg

Отнеха паспорта на Брендо

Банев обявил, че си е загубил издаденото още в СССР тескере

Мащабно разследване в Украйна установява, че документът е издаден нередовно

Украинският паспорт на Брендо е отнет, установи проучване на "България Днес". Това се е случило след мащабна проверка как "кокаиновият крал" се е сдобил с тескерето. Установено е, че документът е издаден абсолютно нелегитимно, и е бил отнет.

Реклама

Благодарение на украинския документ Банев се спаси от екстрадиция преди година. Брендо беше задържан на паркинг на киевски мол на 6 октомври м.г., но след 15 дни в ареста беше пуснат. Причината е, че според местните закони украински гражданин не може да бъде екстрадиран за престъпления в други страни. А Брендо го чакат 20 г. затвор в Италия, Интерпол го издирва по искане на Румъния, където има да лежи 10 г. и половина за трафик на дрога, и на България, където са му определени 6 г. решетки за престъпна банда за пране на пари.

Брендо обяснил, че загубил паспорта си, издаден по времето, когато страната е част от СССР, и поискал да му бъде издадено украинско тескере. Представил, че е роден в Донецк, неженен е и е посочил имената и адреса на родителите си. Заявлението за издаването на документа е подадено ден преди да завърши проверката по установяване на самоличността му, откриват криминалистите.

Ако е останал без документ, то Брендо е трябвало да подаде заявление за загуба или кражба в специална Книга за паспортни формуляри. Проверка показала, че такова не е подадено. "В резултат на проверката на заявлението не се установява копие от акта за раждане в СССР. За установяване на самоличността е извършена анкета, която всъщност не е проведена", установяват властите.

Те разкриват, че процедурата по издаването на паспорта за Банев изобщо не е спазила изискванията на закона. Не са представени документи със снимка, не са проучвани роднини, съседи и други (поне трима), актът е подписан от лице с неустановено качество, а искането за издаването въобще не е изпратено до мястото на издаване на акта за раждане.

При тези противоречиви обстоятелства началникът на териториалното звено на Службата по миграция в Житомир се е съгласил, че самоличността на Банев е установена, което е основание за издаване на паспорт.

Оказва се, че шефът е издал паспорта, докато е бил на почивка. Справка в списъците с работното време показала, че той няма правомощия да издаде паспорта, тъй като на тази дата през декември 2015 г. е бил в отпуск.

Реклама

Разследващите не спират дотук, а изпращат питане до Източния междурегионален отдел на Министерството на правосъдието в Харков дали при тях има информация за акта на раждане на Банев. От там отговарят, че не е намерен подобен документ за лице, родено в Донецк.

Не е възможно да се извърши проверка и да се предостави информация за наличието или липсата на хартиен носител на акта за раждане, отвръщат властите. По всяка вероятност отговорът им е свързан с военните действия, които се водят в района, посочен от Брендо за негов роден град.

Криминалистите се разравят още по-надълбоко и проверяват в автоматизираните записи на Държавния регистър на актовете за гражданско състояние. Там също не съществуват никакви данни за Евелин Банев, свързани с раждане, промяна на името, брак, прекратяване на брака, раждане на деца, смърт и т.н.

Накрая става ясно, че паспортът от СССР, който "кокаиновият крал" е обявил за загубен, всъщност е с фалшив сериен номер. От украинското МВР уточняват, че паспортните формуляри от модела след 1974 г. от серия "NN" не са разпределяни в Донецка област.

След цялата тази информация Темида решава, че оригиналният паспорт на гражданин на бившия СССР е липсвал, тъй като такъв документ не е унищожен от звеното по законовия ред. Не е имало размяна на документи, въпреки че в заявлението за издаване на паспорт причината е посочена като "обмяна на паспорт на СССР за паспорт на град Украйна", отбелязват магистратите. Затова са категорични, че проверка на самоличността и респективно произхода на Брендо изобщо не е правена. Също така липсват доказателства за проверка на украинското гражданство при издаването на паспорт на гражданин на Украйна, се посочва в решението.

Заключението на Държавната миграционна служба за обявяване на невалиден паспорта на Брендо е обжалвано от самия "кокаинов крал". След разкритията на административните органи искът му е отхвърлен.

С две имена

Два паспорта са иззети при акцията срещу Брендо. Единият е бил на името на Виктор Сергеевич Краич, но със снимката на Банев. На другия той се е представял със собствените си имена. Експертиза доказала, че снимките на документите са на едно и също лице - именно "кокаиновия крал". Евелин Банев оспорвал заключението на вещото лице с мотива, че то не съдържа информация относно предмета на доказване и не може да бъде признато от съда като надлежно доказателство. Съдия Оксана Капинос го приема не като конкретно заключение, а като доказателство, съдържащо факти за решаване на делото.

Реклама
Реклама
Реклама