Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12948912 www.bgdnes.bg

Именитата театралка Кева Апостолова: Потресена съм от убийството на Виолета Донева!

Тя беше голяма актриса с трудна съдба, преживя много тежко развода с Людмил Стайков

"Потресена съм от смъртта на Виолета Донева! Тя беше актриса с трудна съдба." Това каза за "България Днес" именитата театралка и дългогодишен главен редактор на сп. "Театър" Кева Апостолова. С покойния й съпруг - актьора Георги Георгиев, са били семейни приятели с Виолета Донева. Голямата актриса бе открита преди седмица убита в апартамента си. Предполага се, че е била намушкана с нож от свой близък роднина. Разбра се също, че племенницата на Донева има проблеми с психиката и е била настанена в болница малко преди да бъде открит трупът на актрисата.

Реклама

"Виолета беше председател на СДС в кв. "Игрев". Посрещна много ентусиазирано промените, но после се разочарова от "синята партия", която започна да заглъхва преди 10-15 години, а сега вече почти я няма", добави Апостолова.

По думите на вдовицата на бившия директор на общински театър "Възраждане" Виолета Донева години наред е страдала от проблеми с очите.

"Изяждаше по много връзки магданоз, за да си подобри зрението. Едно време магданозът беше дефицитна стока през зимата, затова Виолета се снабдяваше с големи количества предварително", спомни си известната театралка. Тя сподели, че мъжът й е подал ръка на Донева след пенсионирането й. Назначил я в театъра, за да я спаси от "актьорската криза" след слизането от сцената. "Заради обичта към нея и цялата й биография Жоро й даде много роли в детски пиеси", пояснява Кева Апостолова.

"Виолета беше човек, който никога не допускаше да го съжаляват! Преживя много тежко развода с Людмил Стайков. Двамата се обичаха много като млади. И това проличава и във филма му "Обич", в който тя направи прекрасна роля", смята топдраматуржката.

Апостолова допуска, че след освобождаването на актрисата от театър "Българска армия" Донева е била "наплашена".

Реклама

"Може би затова е търсела закрила и я намери в Атанас Грънчаров. Ожениха се толкова набързо, че останахме шашнати. Хвана се за него, той за нея, явно са имали някаква криза в живота си, и повече не се пуснаха", твърди известната театралка.

За нея Виолета Донева остава актриса, дистанцирана не по български, любезна с всички, но не "по актьорски мармаладено", "с една запечатана усмивка на лицето за целия ден".

"Вили се самонаблюдаваше непрекъснато като всеки интелигентен човек. И колко несправедливо е, че актриса като нея влезе в криминалните хроники", окайва своята покойна колежка и приятелка Апостолова.

"Не съм чувала Виолета да има много близки приятелки. Особено пък да е била чак толкова близка с Пепа Николова. Не си спомням Пепа да е идвала на нейно представление в театър "Възраждане", а в онези години там кипеше бурна дейност. Непрекъснато се поставяха нови спектакли, гостуваха актьори от други театри, ставаха истински шоута... Но може би Пепа не е искала да идва, защото съпругът ми и аз бяхме близки с Йоско Сърчаджиев", допуска вдовицата на Георги Георгиев.

Двамата със съпруга й са гостували често в апартамента на Виолета Донева в столичния кв. "Игрев".

"Блокът ми се струваше много странен. Непрекъснато вееха някакви вихрушки в него. Цялото жилище се тресеше. Нас с Жоро, честно казано, ни беше страх. Вили и съпругът й живееха на много висок етаж и сме ги питали не са ли могли да изберат по-нисък. А тя неизменно отговаряше, че там им харесва и изобщо не се боят от ветровете и височината", разказа още Кева Апостолова.

Реклама
Реклама
Реклама