Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12995097 www.bgdnes.bg

Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

Тримата са кореняци от община Левски, но скулптурите ще са в София

"В момента община Левски има кауза да направи скулптурна композиция на тримата големи творци от този край - Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев." Това каза за "България Днес" кметът на гр. Левски Любка Александрова.

Тя уточни, че "проектът е вече готов", учреден е инициативен комитет и в момента се събират средства за общия паметник.

Реклама

"Възнамеряваме да поставим скулптурната композиция в центъра на София, между площад "Славейков" и ул. "Граф Игнатиев", сподели Александрова.

Кметицата на родния град на Парцалев припомни, че Дончо Цончев е автор и на разказ, в който се описва интересна случка с легендарния комик по време на градския панаир.

"Дончо Цончев и Георги Парцалев, освен че са близки по възраст, са били и съседи в гр. Левски. Домът на Дончо е през една къща от тази на Парцалев, само едно площадче ги дели", разказа Любка Александрова.

Кметът на гр. Левски разкри и още една инициатива на местната община - нов музей на Парцалев. В града от години съществува музей на колоса на българската комедия, а всеки юни, на рождения ден на "Човека смях", в града се провежда фестивал на изкуствата на негово име. "За общината е мисия да пази паметта за Парцалев и да поощрява всички инициативи, свързани с живота и изкуството му", поясни Александрова.

Тя каза още, че отхвърля напълно слуховете, че гробът на великия актьор е занемарен и тъне в забвение, както писаха някои медии по повод 33-годишнината от смъртта на Георги Парцалев.

"Това са глупости, евтини сензации. Даже същия ден хора бяха ходили на гроба на Парцалев и бяха изпратили снимки. Хората от администрацията на Централните софийски гробища, където в Алеята на културните дейци е гробът на Парцалев, имат особено отношение към тях. Дори да не успяват близки и граждани да се погрижат за гробовете им, там винаги се грижат те да не изпадат в неугледен вид. От нашата община също ходим, особено ако се налага някакъв по-сериозен ремонт", категорична е Любка Александрова.

Тя добави, че Георги Парцалев има още живи приятели от гр. Левски, които редовно посещават "вечния му дом". "Те живеят в София и също имат ангажимент, ако има някакъв проблем, да се реагира веднага, за да не потъне гробът в пустота и забрава. Но за мен това е невъзможно, защото паметта за Георги Парцалев е много силна", убедена е кметицата на гр. Левски.

Реклама
Реклама
Реклама