Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12995179 www.bgdnes.bg

Българин отказва на Зукърбърг

Митко Гръблев напуска Силициевата долина и се връща в Пловдив

Митко Гръблев е единственият българин, който отказва лично на собственика на фейсбук Марк Зукърбърг да работи за него. Нашенецът се прибра в Пловдив, където очаква раждането на дъщеричката си, научи "България Днес".

"Дойдох си тук, но работя дистанционно. Много ми се иска да помагам на българи в моя сектор да станат лидери, защото това е важното - да предадеш опита си. Много ми се иска и България да стане по-добро място за живеене, ще работя за това", казва талантливият компютърен инженер.

Реклама

Началото на неговата кариера е прозаично. Когато е на 16, баща му получава работа в Санта Барбара като автомобилен инженер и с майка му София и по-малкия му брат Ангел заминават за Калифорния.

"Пристигнахме точно на датата 11 септември и по случайност се разминахме с атентата в САЩ. Трябваше и ние да сме в самолета от Ню Йорк до Лос Анджелис, но майка ми взе друг полет и слава богу. В Калифорния обаче срещнах много известни личности - Опра Уинфри, Хари и Меган, с Бритни Спиърс съм работил...", разказва Димитър. Там той се дипломира като софтуерен инженер от Калифорнийския политехнически университет. "Започнах работа още на 17, за да помагам на нашите - оправях легла, миех чинии, после правих пици и ги доставях, но успях да си купя първата кола", спомня си Гръблев. След някоя и друга година той се присъединява към стартъп компания, която създава сайтове на музиканти - работи за Лени Кравиц. "Честно казано, не бях доволен и почнах в компания, която се занимаваше с продажба на онлайн луксозни дрехи, и така се запознах с Бритни Спиърс, както и с Алиса Викандер - новата Лара Крофт. Работил съм и с Джон Траволта. Повярвайте, тези хора в личния си живот са много различни от това, което виждаме в медиите за тях", разказва Митко.

Най-големият успех за него се случва, когато започва работа в Силициевата долина. "Вече бях на 20 г. Работата там е мечта за всеки инженер. От там тръгват всички големи IT компании. Там станах технологичен вицепрезидент на най-голямата телевизионна компания в САЩ - CBS, и в предшественика на Google търсачката - Ask.com. Много неща направихме с екипа ни", признава младият специалист.

"Един ден ми се обаждат от фейсбук да ме канят на разговор. Отидох, като мислех, че е обикновена среща. Какво беше учудването ми, когато влезе Марк Зукърбърг и неговият екип. Поговорихме си, след което се прибрах много щастлив от запознанството. На другия ден ми се обадиха, казаха, че ме харесват и искат пак да се видим. Предложиха ми позиция във фейсбук, която на този етап не ми се понрави. Не става дума за заплащане, смятам, че парите не са най-важни, ако това, което трябва да правиш, не ти харесва. Няма как да си мотивиран да даваш най-доброто от себе си в този случай. Отказах на Зукърбърг, но всеки месец оттогава ми звънят да ме питат как съм и дали искам да приема тяхното предложение. Откакто се занимават с метавселената, все повече ме привлича тази възможност", признава Гръблев.

Междувременно той не пропуска да спомене, че най-важният човек в живота му е съпругата му Таня Тингарова. Самата тя също има блестяща кариера - цигуларка е. Свирила е на Бродуей, на шейховете на Абу Даби, Дубай и Катар, обиколила е четири пъти света по нейните думи. С красивата пловдивчанка Гръблев си каза "да" на 6 юли в Пловдив. Двамата в момента очакват с нетърпение раждането на момиченцето си през март. "Сега работя дистанционно, налага се и да пътувам от време на време, но държа детето ми да се появи на бял свят в Пловдив", казва компютърният спец, който има планове за развитие на бизнеса си у нас.

Реклама
Реклама
Реклама