Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13004449 www.bgdnes.bg

Наш художник в "Гинес" за 45-метров стенопис

Кром Багелски изрисува огромен комин в Дряново. Кандидатства в Книгата на рекордите за най-високи рисунки от един човек, прикрепен с въже.

"Довърших най-високия стенопис в България - цели 45 метра. Разучих и установих, че това е уникално постижение в света и вече кандидатствам в "Гинес". Опитвам се да отворя нова категория - за най-висок стенопис, правен от един човек, прикрепен с въже."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Кром Багелски. Даровитият художник изрисува огромен комин на отдавна неработещо текстилно предприятие в Дряново, пресъздавайки най-значимите епохи в човечеството - от първобитните хора в най-ниската част на комина до местните легендарни личности като Бачо Киро и архимандрит Максим Райкович - участник във Велчовата завера и Добродетелната дружина, в най-високата.

"При подобни рисунки по света работят няколко човека, а тук съм само аз. Имам квалификация за индустриален алпинизъм, събрал съм цялостната информация и няма проблем за доказването пред "Гинес", казва творецът, който от три години работи по изображенията в подходящите през сезоните атмосферни условия.

Идеята дошла от собственика Владимир Лафчийски. И двамата с Кром са от Ихтиман. Преди половин година Багелски паднал от стълба от 6 метра и си счупил глезена, докато рисувал стенописи и в родния град. Това забавило работата по комина рекордьор в Дряново, но художникът отново е на терен.

"В Ихтиман има един огромен, сив и грозен комин, в близост до който израснах. Винаги съм си мечтал да нарисувам комин, като порасна, гледайки го през прозореца. Знак на съдбата е, че майката на собственика на комина в Дряново е била директор на тази фабрика в Ихтиман", споделя художникът, който успешно съвместява творческите дейности у нас с 12-годишен престой в Лондон.

И продължава: "Привърженик съм на историята, още повече след толкова години в английската столица носталгията ми е много голяма. Сам измислих цялата композиция, но собственикът на комина е автор на идеята и инициативата. Предлагаме си съвместно идеи и се получава много добра колаборация", казва Кром, който завършва скулптура и създава видеоигри, затова и образите върху 45-метровия комин са в 3Д формат.

След дългото време на рисуване Багелски се е сприятелил с щъркелите от гнездото върху индустриалния комин.

"Всяка година идват едни и също родители, които създават поколение. Изобщо не се плашат, просто си седят в гнездото, гледат с любопитство и наакват здраво каската. И през отворите за вентилацията влиза", смее се художникът, който няма капка страх да виси върху въжета на 45 метра височина, но след падането от стълба определено изпитва боязън.

Реклама