Зелето закова левче

Инфлацията не удари зимнината
Пълним 50-литрови бидони за 20 лв.
Зелето заковава левче за килограм тази зима, показа проучване на "България Днес".
Засега инфлацията не успява да повлияе цената на един от любимите зеленчуци за зимнина на българите. Това споделиха пред вестника производители и продавачи от столичния Женски пазар в началото на сезона на туршиите.
Цените на пресните зелки варират, но най-често срещаната е тази от 1 лев за килограм. Готовото кисело зеле също се задържа на миналогодишната си цена от 2,50 лева за килограм.
Бидоните за съхранение на туршии не са поскъпнали от миналата година, като 10-литровите вървят по 11 лева, а 85-литровите се продават за 35 лева. Продавачи споделят, че най-търсени са тези от 50 литра, защото в тях се събира перфектно количество зеле за целия сезон, а тяхната цена е от порядъка на 24 лева.
"Балканските зелки и тези от сорта кьосе са най-търсени за празниците. Втасват по-бързо от останалите, отнема от 2 седмици до 40 дни. Балканските зелки са големи и много подходящи за салати. Кьосетата са с къдрави листа и стават страхотни сарми от тях. Много предпочитани са и лилавите зелки, които се използват предимно за добиване на цвета на зелевия сок. Важно е да не се изпуска моментът за отлежаването на туршията, след 10 декември вече е късно. Относно инфлацията, не искаме да вдигаме цените на един от най-полезните зеленчуци за зимния сезон. Така или иначе всичко останало е скъпо.", споделя Здравко Даскалов, производител и продавач на зеленчуци.
Майсторът разкрива, че най-продаваното количество прясно зеле е около 20 килограма. Това са близо 20 лева за цяла зима похапване на вкусни зелеви гозби.
Всеки любител на туршии знае, че най-подходящото време за подготовка на кисело зеле е началото на ноември. Приготвено тогава, то има време да втаса и да бъде сервирано на коледната трапеза.
По всичко личи, че тази зима късметът се усмихва на любителите на зеленчука със сочни и плътни листа. Към момента производителите не предвиждат поскъпване на продуктите за зимнина.