Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13031829 www.bgdnes.bg

В наводненото село Каравелово бесни: Излъскани министри ни лъжат, че ще помогнат

Помощта от държавата 385 лв. едва ни стигна за лекарства 

"Министрите си заминаха. Прибраха се на топло в домовете си с чистите си костюми и излъскани обувки и забравиха за хилядите обещания, които ни дадоха през деня. Направиха си един евтин пиар на гърба на пострадалите." Това заяви пред "България Днес" Николай Ужиканов от пострадалото от потоп карловско село Каравелово.

"Дървата наистина са безплатни, но някой трябва да ги извлече от огромната купчина, да ги нареже на метър, да ги нареди, за да се види колко кубика са. След това да дойдат горските да сложат печат и накрая да се натоварят на превозното средство, да се закарат у дома и после да се разтоварят. Аз съм пенсионер както много други хора в Каравелово. Нито имам възможност да свърша тази тежка физическа работа, нито пари, за да платя на някой", казва още Ужиканов.

Реклама

Думите му с елемент на тъга са по повод вчерашното обещание на земеделския министър Явор Гечев, че държавата ще помогне на пострадалите с транспорта на безплатните дърва. Преди седмица местните хора се оплакаха, че получават материал за отопление, но трябва да си плащат транспорта и смисълът за помощ се губи.

"Пет кубика дърва ми излязоха 260 лв. с транспортната такса. Както много хора и аз нямам нужната техника да нарежа дървата и транспорт, с който да ги откарам. Платих на работници 50 лв. на кубик дърва и 10,50 лв. за транспортна такса. Министрите обещаха безплатен транспорт и фирма, която ще нареже дървата и ще ги превозва до домовете на пострадалите, но това нещо не се случи", разказа друг жител на Каравелово, който пожела да остане анонимен.

По негови думи преди наводнението хората се запасили с 10 и повече кубика дърва за зимата, които са купували по малко през цялата година, но потопът ги отнесъл. Според него количеството, предоставено от държавата, е недостатъчно и ще свърши по средата на студовете.

"Помощта от държавата в размер на 385 лв. едва ни стигна, за да си купим лекарства. След газене във вода и кал цял месец и студените температури всички се разболяхме. Синът ми и съпругата ми заминаха за Финландия на сезонна работа, за да изкарат пари, с които да си покрием щетите", добави местният жител.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама