Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13052002 www.bgdnes.bg

Режисьорът на годината Ники Илиев: Убих Ботев, преживях катарзис

В Лондон откриваме фестивал на българското кино, споделя актьорът 

"Убих Ботев! Преживях катарзис в ролята на отрицателния герой - ловеца на глави Джамбулет. Ролята ми имаше своя смисъл и дълбочина. За мен беше интересно превъплъщение. Всеки от нас има тъмна страна, която потиска. Аз използвах възможността да изкарам тъмните си страсти, без никой да ми се сърди, и това беше добре за филма".

Това разказа пред "България Днес" актьорът Ники Илиев. Игралният филм "Ботев", посветен на българския революционер, беше представен в кината в деня на националния празник на България 3 март.

Реклама

Лентата проследява събитията от 1876 г. След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор - свобода или смърт! Христо Ботев захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя. Режисьор на лентата е Максим Генчев, който е автор и на сценария заедно с Десислава Ковачева.

"България Днес" се свърза с Илиев по повод приза за най-добър режисьор за 2022, който "убиецът" на Ботев в лентата на Генчев получи в шестото издание на ежегодните награди за мода и бизнес.

"Успях да присъствам на събитието и лично да взема наградата си. Почувствах се приятно, че хората оценяват моя труд", разказа Илиев.

Режисьорът сподели, че в момента се намира в Лондон, където с колеги открива фестивала на българското кино.

"Ще има още много български филми. В неделя е откриването с "Петя на моята Петя" и след това наред са "Завръщане - част 2". Представяме ги основно пред българи, но и англичаните имат интерес", каза за финал актьорът.

Реклама
Реклама
Реклама