Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13061034 www.bgdnes.bg

1000 деца изчезват без следа

За последните 20 години

Четвърт век без Съвестин, две десетилетия ни вопъл от Деси

Съвестин, Деси, Мариян... Това са само три от децата на България, които потъват сякаш вдън земя и десетилетия няма и следа от тях.

Случаят с изчезналия Александър от Перник отключи стари рани по отдавна изгубените дири на малчугани и юноши. Статистиката сочи, че за последните 20 години са разкрити приблизително 24 000 подобни случая. Но други около 1000 остават неразгадани и до днешен.

Реклама

Четвърт век вече няма и следа от изчезналия Съвестин. Емблематичният случай разтърси цяла България през 1997-а, когато 7-годишното момче излиза да играе пред блока в столичния квартал "Люлин" и никога повече не се появява. Бащата на момчето Тодор Деянов е категоричен, че синът му е бил отвлечен с цел осиновяване. Похитителите проучвали навиците на семейството с месеци, а за момченцето получили 200 хил. евро, твърдеше той.

В началото на ноември 2014 г. пакистански талибани публикуват снимка с фрапиращ текст: "Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан". Анис Българина удивително прилича на изчезналия през 1997 година Съвестин. Тази хипотеза не е потвърдена официално, но и до ден днешен буди съмнение и тревога. А участието на българи в редиците на ислямисти беше повод министърът на отбраната да поиска свикване на съвета по сигурността при Министерския съвет.

Не по-оптимистична е съдбата на разследването и за изчезването на 17-годишната тогава Десислава Севдалинова. Тя е в неизвестност от 22 юли 2002 г. Това е денят, в който момичето щяло да пътува при майка си в Германия. В нощта преди да потегли, Деси изчезва. И вече две десетилетия от нея ни вест, ни кост.

Обвинен за изчезването на Деси е приятелят й Божидар Пеков, който я вижда последен. Доказателствата сочат, че в минутите преди изчезването тя е с него. Божидар Пеков е син на бившата окръжна съдийка на Видин Мира Пекова. По-късно делото срещу Пеков е прекратено и се води срещу неизвестен извършител.

Сред неразгаданите случаи е и този на Мариян. Той изчезва, когато е едва на една годинка на 22 октомври 2019 г. За последно е бил в двора на семейната къща в село Николаево.

"Аз съм виновен, признавам си. Оставих го за 5 минути без надзор и оттогава няма следа. Кучета, термокамери, доброволци - кой ли не го търси", разказа бащата Стоян Хугов и подозира, че детенцето е взето с цел продажба.

Реклама

30-годишната тогава Зорница изчезва от Петрич на 1 февруари 2015 г. Тогава около 8 ч. сутринта излиза от дома си без телефон, за да разходи кучето. На излизане казва на майка си, че ще се прибере бързо, за да отидат на църква в Гърция.

"Може би минаха около 20-25 минути и се зачудих къде са", разказа майката на Зорница. Мариана излиза да я търси. Не вижда дъщеря си, но открива кучето в реката.

"Животното беше на една суша във водата. Ясно, че не е паднало само. Животното е живо и здраво, но за съжаление не може да говори, за да ни разкаже какво е станало", споделя Мариана. А най-вероятно, казва жената, кучето е единственият свидетел на случилото се.

През 1997-а Добрич се превръща в Бермудски триъгълник. Градът получава названието заради многото хора в неизвестност.

"За 7 месеца изчезна Моряка, Наталия, на Добринка дъщеря й, таксиметров шофьор", каза майка на друго момиче, чиято следа също се губи. "Буквално през месец и половина - два изчезваха лица", поясни Костадин Харитов, началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в Добрич.

Сред изчезналите от града е и 27-годишната тогава Румяна. Следите й се губят от 30 март 1998-а. Тогава тя заключва семейния хранителен магазин, тръгва към вкъщи и паркира в близост до дома си. Същата вечер в дома на Румяна е открита липсата на пари и злато. Не било влизано с взлом, казва майка й Кръстинка. Затова тя подозира, че общо с изчезването й има мъж, при когото дъщеря й е карала шофьорски курсове. С него била и в деня на изчезването.

Костадин Харитов, който оглавява сектор "Криминална полиция" в областта, разкрива с криминалния психолог Тодор Тодоров съдбата на 8 изчезнали. В повечето случаи става въпрос за убийства. По думите на Харитов причините за безследното изчезване на един човек могат да са различни - инцидент, убийство, болест. А понякога причината е бягство от роднини.

"Има и установени в чужбина, които бягат и не искат да се каже къде са. Тогава на роднините обясняваме, че сме го установили, че е добре, няма опасност за живота и здравето му", споделя още Вълканов.

Въпреки обявената награда от 40 000 евро осма година няма и следа от избягалия от варненското летище германски турист Ларс Митанк. След преглед на тъпанчето от лекар на аеропорта изведнъж Ларс тръгва да бяга, прескача оградата на летището и оттогава никой не го е виждал.

Друга смразяваща кръвта история е на Евгения Владимирова. Жената е удушена и натикана в черен куфар, облепен със стреч фолио от ревнивия си съпруг Орлин, посочват разследващи. Съвет как да убие жена си дал баща му Пламен, който по предварителен сговор със своя наследник дошъл с колата и транспортирал трупа до хвостохранилище край Перник.

Дълго време Орлин твърдял, че жена му е излязла на фитнес, а след това участвал в издирването й.

Убиват Мирослава за откуп,

Кристиян разчленява съученик

Жена и алчност се оказват в основата на отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник през ноември 2011 г., което криминалистите трудно разкриват.

Още тогава разследващите установяват, че Мирослава става жертва на отвличането, защото приятелят на сестра й Елеонора - Борислав Чолев, е бил заможен.

"Участвах в отвличането и убийството на Мирослава, защото ми трябваха пари. Исках да напусна жена си и да заживея в Бургас с любовницата си. Имам писма и снимки, които доказват нейната роля в престъплението. Освен Стойчо Стоев-Чочо съучастник ми бе и пернишкият лихвар Венцислав Димитров-Мечан", разкри от затвора пред "България Днес" осъденият за бруталното престъпление Марио Любенов-Заека през 2017-а.

Зверството с Мирослава идва 7 години след друга чудовищна касапница в миньорския град. През 2004 г. ученикът Кристиян Петров убива съученика си Кристин Иванов, разфасова го и прибира във фризера. В контейнер за смет са намерени друга част от органите. Убиецът Кристиян води полицията на мястото, където е заровил ръцете, краката, торса и главата на Кристин.

Непълнолетният килър получава 11 години затвор и през 2015 г. излиза от пандиза.

БГ следа в Португалия

Българска следа изскача и в случая с изчезналата в началото на май 2007 г. в курортно португалско градче Мадлин Маккан. Тогава момиченцето е на 4 години, а родителите й я оставят в хотелската стая, за да вечерят в ресторант недалеч от оставената отворена балконска врата, към която има видимост.

В показанията си 79-годишна жена твърди, че видяла подозрителна жена да се взира втренчено в апартамента, където са отседнали семейство Маккан. Полицията идентифицира описаната като Мария Луиза Камара Тодоров. Тя е португалка, омъжена за българин, осъден за педофилство. Съпругът Стефан Тодоров работи в кухнята на заведение. Той е разпитан 4 дни след изчезването на Мади, бил на смяна в кухнята, не е излизал и не се е срещал с клиентите, твърди българинът.

Срещу него не се събират достатъчно доказателства и той е освободен без обвинения. А 15 години след изчезването й Мадлин още не е открита.

Снимка:

Мадлин Маккан

Реклама
Реклама
Реклама