Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13072225 www.bgdnes.bg

Руски ракети удариха Полша, има най-малко двама загинали

Премиерът Матеуш Моравецки свика извънредно заседание на полския съвет за сигурност към правителството, НАТО вдигна самолети във въздуха

Руски ракети, изстреляни по Украйна са паднали погрешка на територията на Полша, има най-малко двама загинали, съобщи Би Би Си. 

Реклама

Полша е член на НАТО и граничи с Украйна, отбелязва медията. Експлозиите в Полша са следствие от масовата бомбардировка срещу украински градове от Русия по-рано днес, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свиква комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната "по спешност", съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер.  Ракетите са паднали в град Пшеводов. Той не даде подробности за темите на срещата, а се ограничи само, че е "заради кризата".

Полиция, прокуратура и войници от армията вече са на място. Предполага се, че целта на ракетите вероятно е украинският град Лвов, който е на около 100 км южно от полския Пшеводов. Заблудените ракети са паднала на 65 километра в територията на Полша.

Че ударите са нанесени от руски ракети бе потвърдено от разузнаването на САЩ пред АП, съобщи "Евронюз".

Можем да потвърдим тази информация, каза и американският ген. Патрик Райдер от името на Пентагона. САЩ ще защитават всеки метър от територията на НАТО, добави той.

Неофициално от военното летище край Томашов Любелски са излетели военни самолети, обяви в туитър главният редактор на полското радио ЗЕТ Мариуш Джержевски.

Реклама

Съгласно договорите на НАТО нападение срещу един съюзник от пакта се счита за нападение срещу всички страни от него, припомня британското издание.

Експлозиите дойдоха в ден, когато Москва започна нови ракетни атаки в Украйна в това, което Киев каза, че е най-тежката вълна от ракетни удари за близо девет месеца война. Повече от 100 ракети са били изстреляни по градове в цялата страна, поразявайки цивилни сгради и електроцентрали, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Какво може да се е случило в Полша?

Полското правителство все още не е потвърдило какво се е случило близо до границата с Украйна.

Но изображения, циркулиращи в социалните мрежи, показват кратер и преобърнато ремарке, очевидно натоварено със зърно. На друга снимка си личи ясно част от ракета.

Има няколко възможни обяснения.

Според експерти Русия няма интерес да се насочва към полските ферми, така че някакъв вид неизправност в ракети изглежда възможна.

И в ден, когато противовъздушната отбрана на Украйна работи усилено, за да свали руски ракети, също е възможно една от тези ракети да е била извадена от курса й, смятат анализатори.

Бившият посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър каза пред Би Би Си, че е важно да се даде шанс на Русия да обясни какво се е случило.

Волкър допълни, че вероятно става дума за инцидент. Но, каза той, трябва да чуем Русия да казва това. Според него НАТО трябва да иска обяснение от Москва.

Реклама