Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13089546 www.bgdnes.bg

Идва краят на COVID-19

Тази година грипът подрани, предупреждава доц. Мангъров 

Тази зима ще е последната с повече заразени, казва проф. Витанов

Тази зима ще е последната вълна на COVID-19. Това заяви пред "България Днес" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"След това вирусът ще остане, но няма да ни притеснява догодина. Прогнозите са да се кротне и да се нареди до птичия и свинския грип", прогнозира проф. Витанов.

Реклама

Математикът обясни, че е възможно около коледните празници вирусът да се засили заради хилядите българи, които ще се приберат от чужбина.

"Ако се случи това, мерките ще бъдат наложени пак, за да се овладее положението и да приключим веднъж завинаги с COVID-19", заключи проф. Витанов.

Междувременно стана ясно, че грипът ни изненада и подрани с около месец. Това заяви пред "България Днес" инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, тъй като във вторник бе доказан първият грипен щам у нас. Заболялата е пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина. Грипът при нея е протекъл тежко, с температура над 40 градуса и сърдечни оплаквания. Жената е хоспитализирана.

"Обикновено грипната инфекция започва в края на декември или началото на януари. За съжаление, има години, в които епидемиите са по-тежки, а в други - по-леки. Никой не може да предвиди как ще се развие заразата, тъй като щамовете, които се появяват, зависят от много неща", сподели доц. Мангъров.

Инкубационният период на грипа е много кратък - между 12 и 24 часа, а симптомите са бързо усещане за отпадналост, висока температура, както и болки в мускулите и ставите.

"Очаква се след Нова година инфекцията да се развихри по същество. Сега основното постижение на грипа е, че не позволи на COVID да се разпространи през есента", казва още д-р Мангъров. По думите му най-честото усложнение на грипния вирус е бронхопневмония, която се преодолява с правилно предписано антибиотично лечение. "Разликата между COVID-19 и грипа е, че грипът засяга по-често и по-тежко малките деца, докато COVID засяга предимно възрастните хора", обясни пред вестника доц. Мангъров.

Сложете си ваксина!

"Това, което всеки може да направи в момента, е да си сложи противогрипна ваксина, защото тя може в значителна степен да ни предпази от проблеми през зимните месеци", съветва доц. Мангъров. По негови думи е много важно да се предпазим от грипа, тъй като той разбутва имунната система на човек, а това е предпоставка за нови вируси в тялото ни.

Реклама
Реклама
Реклама