Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13111417 www.bgdnes.bg

19-годишната Татяна Иванова: Аз ще съм първата българка космонавт

Момичето е прието да учи "Космическо инженерство" в САЩ

19-годишната Татяна Иванова е много близо до мечтата си да стане първата жена космонавт у нас. Момичето от град Добрич е прието в специалност "Космическо инженерство", специализация "Ракетни горива" в най-реномирания университет в САЩ, откъдето тръгват космонавтите на НАСА. За да се запише като студентка, е необходимо да събере сумата от 60 000 долара, включваща такса за обучение, както и за общежитие, учебни материали, застраховка, транспортни разходи.

"Вярвам, че мога да стана първата българка жена космонавт. За мен това не е просто мечта, а цел, към която вървя уверено", сподели Татяна Иванова пред "България Днес".

Реклама

"Още като малка вярвах в това, че мога да стана космонавт, и смятам, че ще съм първата българка в Космоса. Разбира се, съучениците ми се подиграваха, затова искам да посъветвам всички деца да вярват в това, за което мечтаят, дори и да звучи невъзможно". За да се запише Татяна в престижния университет, вече има организирана дарителска кампания и повече от половината сума е събрана. Според момичето, ако замине за САЩ и се справи успешно с обучението, вероятността да бъде извикана за тестове в НАСА са големи.

Пред българката обаче има още един проблем. Страната ни не е член на Европейската космическа агенция, а от години се намира в предприсъединителен период за приемане. Това означава, че дори да бъде избрана, Татяна не може да излети на космическа мисия под български флаг. Единственият вариант това да се случи е момичето от Добрич да има чуждо гражданство.

"За мен това не е вариант", категорична е Татяна. Тя се надява политиците да предприемат действия в тази посока, защото от години страната ни е извън световната космическа общност.

Факт е, че в предизборните си кампании партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" очерта казуса като свой приоритет.

"Ще направим възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА. Ще направим възможно към тях да се присъедини един северномакедонски астронавт", обяви лидерът на ИТН, с което силно изненада симпатизантите си и не само тях.

"Имаме двама космонавти, но се надявам да стана първата жена, изпратена от България. У нас обаче пътят е много труден", казва Татяна.

Реклама

Георги Иванов и Александър Александров са двамата космонавти на България. Вторият прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция "Мир". Александров извършва 59 успешни научни експеримента по време на полета си. Неговото изстрелване превръща България в третата държава в света, изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ.

"За да имаме трети български космонавт, е необходима сериозна научна българска космическа програма, както и финансови средства", отбеляза преди време на технически форум и първият български космонавт Георги Иванов.

"Бъдещите ми цели не приключват с обучението ми. Разговаряла съм с президента на България, с министър-председателя, с министъра на образованието, с министъра на иновациите и растежа и с посланика на САЩ в България за моите намерения и стремежи", споделя още амбициозната Татяна.

Реклама
Реклама
Реклама