Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13118956 www.bgdnes.bg

Спасител на Сашко обича екстремните спортове

Веселин е запален планинар, вече 14 години е в облаците 

Страстен любител на екстремните спортове е един от спасителите на 12-годишния Сашко от Перник.

Веселин Георгиев, който пръв забелязва изгубеното дете, е страстен планинар и обича полетите нависоко. Младият мъж е опитен летец и инструктор по пара- и делтапланеризъм, като е във въздуха вече 14 години. От 2011 г. има активна състезателна дейност с националния отбор на България. Сред големите му спортни постижения са сребърно и бронзово отличие на европейското първенство по целно кацане. Георгиев е дългогодишен лицензиран инструктор по безмоторен парапланеризъм и тандемни полети. В периода 2021-2022 година Веселин успешно завършва и курс за планински водачи.

Реклама

Героят от последните дни често обича да прекарва времето си сред облаците. Голяма страст има и към планинските преходи дори през големи снегове и мразовити бури. Веселин може да се похвали, че е покорявал най-високия връх на Балканите - Мусала (2925 метра). Георгиев е майстор и на белите спортове, като обича спускането по стръмни склонове. Сред приятелите си предизвиква фурор с чифт ски, върху които е изрисувана анимационна медицинска сестра.

"Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша, е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И след това, когато видях, че момчето си поема въздух. Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах", разказа Георгиев, като в продължение на пет минути не е можел да осъзнае какво се случва.

"Детето е в много добро общо състояние, няма някакви наранявания или увреди, които да създават пряка опасност за живота му", съобщи директорът на "Пирогов" Валентин Димитров. 12-годишното момче ще бъде преместено от реанимация в самостоятелна стая.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама