Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13119071 www.bgdnes.bg

Готвят шаран от пясък за Никулден

Трескава подготовка за празника на моряците 

Изкупуват риби за по 10 лв./кг и ги помилват

Доли ЛУКАНОВА

Готвят пясъчен шаран за Никулден в Бургас! Трескавата подготовка за един от най-големите зимни празници вече започна в морския град и в цялата страна, научи "България Днес".

На 6 декември почитаме св. Николай Чудотворец. Освен хилядите именици на този ден празнуват и всички рибари, банкери, моряци и пътешественици. От 1992 г. Никулден се чества и като официален празник на Бургас. Това е и причината настроението там да е още по-приповдигнато. Като подарък за тазгодишните чествания нидерландски артисти ще подготвят огромна фигура на сладководната риба, която ще изваят на плажа под Летния театър. Пол и Реми са свободни артисти, които пътуват и творят по целия свят. Живеят в старозагорското село Михайлово, но се влюбват в Бургас и често пътуват до там, за да творят на пясъка.

Реклама

Тази година морето е повече от щедро за рибарите. Затова в деня на свети Николай Чудотворец по улиците на Бургас ще се раздава безплатна рибена чорба, а в Царево ще търсят най-вкусното рибно ястие. По традиция на Никулден българските рибари и моряци поставят край на есенно-зимния риболов, а последният улов се принася в жертва на светеца.

В останалата част от страната също кипи усилена подготовка. Рибните борси са заредени обилно със стока, като най-масовата риба за празника – шаранът, върви около 10 лв/кг. Много търговци са започнали да предлагат и сготвена риба, за да улеснят домакините. Така например порция от килограм и половина, пълнен с гъби, орехи, кашкавал, моркови и домати, шаран струва между 30 и 45 лв. По традиция трапезата трябва да е обилна и на нея се събират много хора. Освен рибата на масата се слага обреден хляб, вино, салати, най-често картофена, и още вкуснотии, като домакини изчисляват, че с инфлацията тази година ще се бръкнат с около 150-200 лв за празничен пазар.

За поредна година започва кампанията "Спаси шаран, изяж Николай" на Централната рибоопазваща организация. Набират се средства от дарения, с които в първите дни на декември ще бъдат закупени шарани. Рибите ще са от 1 до 4 килограма и предстои да бъдат освободени в язовир "Пчелина".

Любимият светец на децата

Никулден е един от важните православни празници и се празнува почти в цяла Европа. Легендите и имената на свети Николай при различните народи се разминават, но всички са категорични в едно - светецът е закрилник на децата и техен любимец.

Знае се, че още като младеж свети Николай наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на малчуганите и бедните си съграждани. Оттогава съществува традиция на празника най-малките членове на семейството да получават по нещо дребно, независимо дали носят името му.

Реклама
Реклама
Реклама