Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13178427 www.bgdnes.bg

Актрисата София Бобчева пред "България Днес": Машините за гласуване ме объркват

83-годишният ми дядо не може да гласува дигитално, кахъри се плеймейтката Янита Гашина 

"Машините за гласуване ме объркват. Според мен трябва да имаме възможност за избор от двата варианта. Аз лично бих гласувала на хартия."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" актрисата София Бобчева по повод исканията на някои от водещите политически партии у нас за връщане на хартиената бюлетина. Малко преди полунощ в петък в пленарната зала възникна спор между депутатите - част от партиите настояват за гласуване на хартия, а другите подкрепят машинния вот.

"Въпреки че съм млад човек, на последните два вота се обърках и не успях да гласувам. Смятам, че трябва да има право на избор, а относно измамите с гласовете, за които се говори - винаги има вариант да се манипулира вотът, а дори и да няма, депутатите ще го измислят. Политиците ни проявяват голяма креативност в подобни дейности", добави Бобчева.

Победителката в осмия сезон на "Гласът на България" Петя Панева сподели пред медията ни, че е раздвоена, но не мисли, че има голяма разлика в това как ще гласуваме.

"Едно и също е дали ще гласуваме на хартия или на машина. От гледна точка на това, че светът върви напред, е добре да дигитализираме вота. Но аз съм привърженик на хартията. Ако някой реши да манипулира вота, без значение дали е на хартия или дигитален, ще го направи, но това не означава, че не трябва да гласуваме", разказа Панева.

Актрисата Неда Спасова също изрази мнение, че изборите могат да бъдат фалшифицирани без значение как гласуваме.

Реклама

"За съжаление не вярвам, че ако вотът се манипулира, то електронното гласуване ще е спасение. Аз лично предпочитам да гласувам на машина. Електронният вот дава по-голяма възможност за българите в чужбина. А и е грях да употребяваме тонове хартия излишно и да караме хора да припадат заради мануалното броене на гласове. Не е нормално в 21-ви век", коментира пред "България Днес" Спасова, която е познато лице от телевизионните сериали.

Според Петя Панева използването на тонове хартия не е проблем, тъй като тя се използва за милион други неща, и счита гласа на лист за по-достоверен.

Режисьорът Ники Илиев сподели разочарование към политическите партии и нежелание да упражни правото си на глас: "Категорично не се интересувам дали ще се гласува на хартия или машина. Не гласувам, не ме вълнува политиката, не гледам новини и не искам да знам какво става в парламента. Отдавна съм се разочаровал от политиката в България и смятам, че както и да се гласува, нещата няма да се оправят само с това".

Плеймейтката Янита Гашина е категорична в искането си за връщане на хартиената бюлетина.

"Предпочитам да гласувам на хартия, защото мисля, че машинният вот е манипулиран. Според мен на хартия ще се фалшифицира по-трудно и в по малък обем. Машините не са надеждни. Гласувах на последните избори машинно и не се сблъсках с трудности, но 83-годишният ми дядо много би се затруднил и взе решение да пропусне изборите. Докато имаше хартиена бюлетина, гласуваше всеки път", даде своята позиция изкусителката. 

Реклама
Реклама
Реклама