Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13198389 www.bgdnes.bg

Мартина е най-красивата доброволка

Хубавицата без страх мери сили с мъжете 

От 12-годишна гаси пожари по света 

Доли ЛУКАНОВА

19-годишната Мартина Палазова е талисман на огнеборците в Полски Тръмбеш. Красавицата е нарочена от смелите мъже, тъй като е единствената жена доброволец в структурата.

Мартина вече е обучена в направление "Гасене на горски и тревисти пожари" и в случай че родното й място бъде обхванато от пламъци, девойката следва да бъде мобилизирана в овладяването на бедствието рамо до рамо с пожарникарите. Мартина не се страхува да влезе в огъня, за да предотврати по-сериозни щети и мечтае един ден да стане част от екипа на противопожарната служба.

Реклама

"Миналата година попаднах на обява в сайта на общината. Търсеха доброволци в пожарната. Без колебания реших да се запиша. Досега не се е налагало да ходя да помагам в гасенето на пожар. Не е хубаво да се стига дотам, но ако се наложи, не се страхувам, по-скоро се вълнувам", споделя пред "България Днес" смелата Мартина.

Красавицата има сериозна подготовка. Още от 12-годишна участва в международни състезания. Два пъти е ходила в Русия и един път в Азербайджан, за да покаже пред другите държави как се гасят пожари.

"Трябваше да пресъздадем реална обстановка на пожар, да минем 14-километров маршрут, обикаляхме по неравен терен, трябваше да си строим мостове", спомня си борбеното момиче.

Още тогава Мартина се влюбва в адреналина на професията и е готова да посвети живота си на нея.

Красавицата е тренирана и как да реагира при наводнения и други бедствени ситуации. Младото момиче без проблем може да работи с шланговете и помпата на пожарната. В гардероба на Палазова вече гордо стои и униформата й. В случай на пожар, който трудно може да бъде овладян от дежурния екип, Мартина ще получи обаждане и трябва да реагира бързо.

Хубавицата живее със своята баба. Майка й работи на летището в Кипър, където следи за багажи с наркотици, а баща й е международен шофьор. В момента Мартина е първи курс студентка в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново със специалност "Защита на населението и инфраструктурата". В свободното си време се отдава на друго нейно любимо хоби, а именно - кикбокс.

"Мъжките неща ме влекат, доставя ми удоволствие адреналинът. Не искам да чета какво са направили другите, искам и аз да участвам дейно. Искам да призова всички момичета да не се страхуват и да правят това, което наистина им е на сърце", категорична е бъдещата огнеборка.

Реклама
Реклама
Реклама