Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13290029 www.bgdnes.bg

Изпълниха последното желание на Ламбо

Обичайте живота, казваше Стефан Данаилов

Да ме изпратите с духова музика на "Виво Монтана", ако оживея до 80 г., ще събера всичките си студенти, заръчал Мастера

Студентите му пяха и пиха за него

"Да ме изпратите с музиката на тези момчета от "Виво Монтана". Ако оживея до 80 години, пак ще ги поканим и ще събера всичките си випуски."
Това било едно от последните желания на актьора Стефан Данаилов приживе. Ако беше жив, на 9 декември, той щеше да навърши 80 години.

Реклама


Студенти и приятели на Мастера, както го наричаха, отбелязаха вечерта в Народния театър. Началото на празника бе именно с изпълнения на духовия оркестър, който подгря публиката, извила хоро пред театъра. "За нас това е празник и не искаме да сме тъжни. Ако вуйчо беше жив, щеше да иска да го отпразнуваме с усмивка, с настроение, дори с танци", каза племенницата на Ламбо - Росица Обрешкова, режисьор на спектакъла за него - "Години любов".


"Болка ли, добре че я има. Представи си колко мрачен и тъжен и тежък, и измислен би бил животът, човече, ако я нямаше. Ако я нямаше, никога нямаше да има Дон Кихот и Хамлет, пространство, музика, карнавали..." Така започна спектакълът с думите на Стефан Данаилов, а неговите студенти - Влади Въргала, Асен Блатечки и Радина Боршош, рецитираха части от двете книги на Стефан Данаилов с автор Георги Тошев.


В тях големият актьор споделяше теми за любовта на публиката, работата в театъра и киното, приятелството, жените, студентството. Участие във вечерта отбелязаха още: Александър Кадиев, Павел Иванов, Иван Юруков, Радина Боршош, Деян Ангелов, Филип Буков, Евелин Костова, Кристина Димитрова, Нина Николина и други. Публиката не спря да аплодира младия Стефан Данаилов, или Павел Иванов, който изпя перфектно песента "В полумрака на спомена", а Радина Боршош също се изяви - с изпълнението на Comment ca va, което Стефан Данаилов изпълни през 1983 г. с Вероник Жано.


"Вселена - как да обясниш галактиката. Ние имаме най-хубавата професия и трябва да дадем всичко за нея. Колкото даваш, толкова получаваш. Той беше много мил човек, деликатен, психолог. Бастун беше най-милото, нежното, с което ме наричаше. Беше безпардонен към студентите, но с голямо сърце, изпълнено с любов към всички нас. Той не показваше да има любимци", спомни си актьорът Владислав Карамфилов, един от първите студенти на Стефан Данаилов.


Гласът на Мастера също прозвуча в откъси от записи, предоставени от "Златен фонд" на БНР. Излъчени бяха специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, който присъстваше в публиката. На събитието в Народния театър бяха още Цветана Манева, Явор Милушев, Кристиан Вигенин, Корнелия Нинова и още няколко депутати от БСП.


След края на спектакъла на сцената се качиха деца от клуба по актьорско майсторство с ръководител Ирен Кривошиева в школата за сценични изкуства Essence.

Реклама


"На снощния ни коледен концерт събрахме пари, които възнамеряваме да дарим за паметник на Стефан Данаилов, и ще ги внесем в сметка за тази цел", казаха те и отправиха призив присъстващите също да дарят за каузата.


Същата вечер вицепрезидентът Илияна Йотова връчи "Стипендия на Ламбо" на младите актьори Деница Павлова и Даниел Върбанов.


"Ламбо обичаше цветовете и беше един водопад от страст, от емоции, от любов. Казваше на младите хора: "Обичайте го този живот". И аз тази вечер ще повторя неговите думи: Скъпи млади хора, обичайте този живот, той си заслужава. И бъдете точно толкова влюбени и даже повече, колкото беше влюбен и той. Във всяко нещо, което правеше, даряваше много любов и обич", каза вицепрезидентът.


Деница Павлова и Даниел Върбанов, студенти в четвърти курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", бяха избрани от комисия с председател Радина Боршош за стипендия на името на Мастера. Тя се връчва със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е Стефан Данаилов.


Събраните средства от представлението ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил самият Стефан Данаилов, посочи племенницата на актьора Роси Обрешкова.

Реклама
Реклама
Реклама