Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13298419 www.bgdnes.bg

Парализираният Иван е звезда в интернет

Пеев страда от детска церебрална парализа 

Младежът не може да говори и да се движи, но клиповете му се гледат от хиляди 

Доли ЛУКАНОВА

Силата на човешкия дух не познава граници!

Доказва го пловдивчанинът Иван Пеев. Тежките изпитания, които животът му поднася, не го отказват да постигне удивителни резултати дори в най-мрачните времена.

Реклама

21-годишното момче се ражда с детска церебрална парализа. Не може да говори. Не може и да се движи. Научил се е да командва единствено пръста на едната си ръка. С него момчето успява да пише кодове, да създава програми и да използва новите технологии, за да общува пълноценно с хората наоколо, за да следва мечтите си.

"Живея в Пловдив, където бичим айляк. По рождение съм с детска церебрална парализа, поради което не мога да ходя и говоря. Но разбирам всичко. Всекидневно посещавам физиотерапия, за да се раздвижвам и да съм в форма за гаджетата. От малък имам интерес по компютрите", споделя пред "България Днес" накратко за себе си Иван.

Казват, че интелектът на човек се измерва по хумора - е, Пеев го притежава в изобилие. Освен с шегите Иван доказва умствения си капацитет и чрез резултатите, които постига в училище. Макар да е гледан под око и трудно да е приеман в родните школа, борбеното момче успява да завърши Националната търговска гимназия с отличен 5,65. Именно там се научава да програмира сайтове и се отключва страстта му към графичния дизайн.

Днес Иван вече е второкурсник в Пловдивския университет със специалност "Информатика". Минал е няколко професионални курса, от една година прави различни дизайни за социалните мрежи на онлайн ученическото списание и развива собствен канал в YouTube. В своята платформа младежът прави различни класации, влогове и интервюта с популярни личности.

"През 2015-2017 г. много гледах видеата на известни инфлуенсъри. Изведнъж ми се прииска и аз да опитам какво е. Дълго размишлявах и отлагах, но през лятото на 2017 г. усетих, че моментът е дошъл. Така започна кариерата ми като инфлуенсър. По принцип правя интервюта с хора от риалити предавания или инфлуенсъри, които са ме вдъхновили. Съгласяват се почти веднага, преди това трябва малко да ги ухажвам. Е, има и такива, които ми отказват, но те са рядкост", споделя още пловдивчанинът.

Всекидневието на студента е много динамично. Лекциите, домашните и рехабилитациите отнемат почти целия му ден. Въпреки това Иван успява да отделя по няколко часа, за да обработи някое интервю или да сглоби във видео интересни факти, за да зарадва феновете си в интернет.

Реклама

Ако един ден може да се докосне до величие от световен ранг и да го интервюира, то това си пожелава да е или певицата Ариана Гранде, или актьорът Даниъл Радклиф, изиграл Хари Потър.

Иван е и запален футболен фен, има медали от маратони с колички. Най-голямата му опора са неговите родители. Майка му и баща му го подкрепят във всяко едно начинание. Ванката има и верни приятели, с които обича да излиза на по бира или да ходят по дискотеки. След 10 години мечтае да е завършил висшето си образование и да работи в някоя голяма фирма като графичен дизайнер.

"Когато ви е трудно, си казвайте "Аз мога!". Където и да ви отведе животът, слушайте себе си и интуицията си, защото тя няма да ви подведе", съветва борбеният Иван.

Реклама