Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13315813 www.bgdnes.bg

Богдана Карадочева, Латинка Петрова и Мими Иванова: Спираме да гласуваме!

Това, което става в парламента, е безсмислено губене на време, категорични са естрадните изпълнителки

"Случи се, че един интелигентен и достоен човек като проф. Габровски не беше избран за премиер. Докога ще ходим на избори? Омръзна ми", коментира за "България Днес" проваления избор на нов министър-председател на страната Богдана Карадочева.

Реклама

За съжаление, следващите парламентарни избори ще останат "без едно добро същество" като именитата певица, защото певицата сподели още, че вече едва ли ще гласува.

"Проф. Габровски имаше много добра програма от 7 точки. И защо никой не се замисли какво каза той в парламента - че докато нямаме редовно правителство, рискуваме ЕС да ни спре средствата" - възмущава се певицата.

Богдана е солидарна с общото мнение на повечето български политолози, че еднопартиен парламент е утопия, а това ни вкарва в спирала от избори.

"Невъзможно е да се получи такова Народно събрание", категорична е изпълнителката. Карадочева даде за пример Германия, в която управлява коалиция от партии. "Вижте къде е Германия, къде сме ние", подчерта естрадната звезда от близкото минало. Половинката на композитора Стефан Димитров посъветва политиците от всички парламентарно представени партии да намерят консенсус, за да се постави точка на този фарс. "Щях да нарека случващото се в Народното събрание цирк, но не искам да обиждам това изкуство", каза още Богдана Карадочева.

"Докога ще се върти тази рулетка в парламента? Играе се един и същ спектакъл. Вдигнах кръвно, докато слушах разправиите на "народните избраници", роптае пък Латинка Петрова. Популярната комичка е на мнение, че "Продължаваме промяната" не са били прави да отхвърлят кандидатурата на проф. Габровски за БГ премиер.

Реклама

"Аргументите на всички партии са едни и също, всичко се повтаря. Няма интелигентност, а само нападки", ядосва се сценичната ветеранка.

Тя не крие, че е фенка на проф. Габровски. По думите й "той си сложи главата в торбата" заради общото добруване на българите, но това не е било оценено.

"Този човек е извън шаблона и можеше да промени реално много неща в България", убедена е актрисата.

Латинка смята, че целият народ се е уморил от повторението на един и същ "филм". "Хората даже няма да гласуват масово. Досега винаги съм гласувала, но на следващите избори няма да си дам гласа за никого", закани се най-близката приятелка на Парцалев в гилдията.

Поетесата Маргарита Петкова е скептична напоследък от мъртвото вълнение, което не води към добро. "Леко започна да ми писва! И да бяха избрали правителство, всичко е политическа договорка, която не знам как ще се развие. Не очаквам никакъв подем и нарочно не следя какво става в сградата на Народното събрание. А се интересувам от случващото се в държавата ни, защото живея тук", споделя Петкова.

Тя признава, че не познава хората в кабинета на проф. Габровски и има наблюдения единствено за предложения за министър на културата Ириней Константинов. "Много важно е този министър не само да е велик творец, а да има и административен опит! Иначе не става! Вероятно всички инициирани са прекрасни специалисти в областта си. Но това не значи, че могат да бъдат добри министри. Такова време ни се случи и щем - не щем, трябва да минем през него. Колкото и да съм отчаян оптимист, в момента по-скоро съм отчаяна", допълва Маргарита.

Певицата Мими Иванова призна, че е "малко ядосана" и няма представа дали ще отиде отново да гласува.

"Това вече ми се струва най-безсмисленото нещо. Всеки инатчийски дърпа чергата към собствените си цели и идеи, както си знае, и никой изобщо не мисли какво ще правят хората през зимата. Политиците май си мечтаят да управляват сами и другите да ги слушат", смята изпълнителката.

Макар и да твърди, че се изказва "лаишки и човешки", Мими е на мнение, че управниците трябва да са по-толерантни помежду си и да искат да направят работещо правителство.

"Всичко вече ми изглежда много детинско - толкова ли не могат да се разберат, та само протакат? Много неща има да се решават - какво им пречи да започнат да правят законите! Не ми е ясно защо правят така - чак пък такъв егоцентризъм! Нали всичко е в името на общото добро, а не на личната им представа за него. Ако имат много и различни идеи, не могат ли да ги обединят в една обща цел?"

Певицата е убедена, че никой управляващ сам няма да се чувства комфортно. За предстоящите нови избори тя казва: "Сега пак ще има разправии. И да гласувам, няма да знам защо, за какво и за кого. Все едно и също става и нищо ново не се случва. Това е губене на време. Ако направим паралел с името на министъра на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков, дали не трябва да се приведе в действие строгостта на Хан-Крумовите закони? Всеки гледа да е сам на коня, а то каруца трябва", добавя Мими.

Известният режисьор Ивайло Пенчев е категоричен: "Нов бардак със стари к...ви не се прави! Просто всички тези депутати трябва да си тръгнат и да дойдат нови хора и професионалисти с нови идеи и решения, които да предложат изход от кризата. В момента няма лидер, капитан на отбора, който да го поведе и да обедини около себе си мислещи и смислени хора".

Според него, за да се оправят нещата в държавата, "ни трябват добри мениджъри". "Но не алчни, уточни Пенчев, които само да идат в правителството и да чакат големите си заплати, да влязат в комисии за допълнителни пари, да се прикрепят към НПО-та и всякакви сделки... А хора, имащи отношение към държавата и искащи да направят нещо смислено в полза на обществото.

Режисьорът добавя още: "Със сигурност има млади и надъхани хора с чудесно образование, получено в България и света, които са пълни с идеи и са доказали познанията си. И не говорим за 30-годишен опит, а за доверие към амбициите и младостта на децата ни. Някои от тях управляват големи фирми. Такива хора ни трябват да ръководят страната и мисля, че могат да се намерят. Дали обаче те ще искат да се занимават с политика, защото тя е... мръсна". Ивайло Пенчев се двоуми дали да гласува, защото по думите му "няма за кого".

Реклама
Реклама
Реклама