Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13315945 www.bgdnes.bg

Гешев подхвана наши източвачи на банкомати в Индия

Още един от мошениците ще търка родната килия

Признават на Любомир Максимов престоя му в специален лагер заради забавяне на комуникацията с властите в далечната страна

С делото на трима нашенци, източвали банкомати в Индия, се захвана главният прокурор Иван Гешев! Той поиска от съда да реши въпроса за излежаване на присъдата на Любомир Максимов, отсъдена от далечната страна, в роден зандан. След искането на обвинител номер едно Софийският градски съд приема, че наказанието трябва да се лежи у нас. Това става ясно от решението на съдия Виктор Чаушев, научи "България Днес".

Реклама

Наскоро 36-годишният Максимов и аверите му - 33-годишните Николай Кътев и Борис Вълков, бяха депортирани от летището в Ченай, четвъртия по големина град в Индия. Това се случи, след като България поиска триото да търка родния нар, а властите в азиатската страна се съгласиха благодарение на Конвенция за трансфер на осъдени, приета в Страсбург.

Оказва се, че комуникацията с Индия далеч не е толкова безпроблемна. Софийските магистрати са изпратили до колегите си в далечната страна молби за правна помощ. Чрез тях са изискали информация за текстовете от индийския наказателен кодекс, по които е бил осъден Максимов, кога присъдата му е влязла в сила и от коя дата е била приведена в изпълнение. Също така са се интересували дали осъденият е полагал труд, който трябва да му се приспадне, както и дали е бил задържан и настаняван в специален лагер за чужденци.

Последното питане е свързано с данните, че нашенците са прекарали над 4 месеца в Тиручи, където въоръжени гардове са пазели обитателите. За да потвърди това, съдът е планирал да разпитва двамата авери на Максимов, но после се е отказал. Причината е, че самият той в обясненията си е разказал за лагера, а думите му се подкрепяли от заповед на областния управител за настаняването на триото там.

До следващото заседание писмо от Индия не е получено. От Дирекция "Международна правна помощ" към Министерство на правосъдието обяснили на магистратите, че документите са заведени, но не са изпратени към Индия, тъй като още се обработвали. Освен това дали да се разбере, че с Индия се работи много трудно. Изпратените поръчки много се бавели, като понякога не се връщал отговор с години.

"Не е целесъобразно да се чака отговор от индийските власти, а делото следва да бъде решено въз основа на материалите, събрани до момента", отсича съдията. Той приема 3-годишната присъда да се търпи у нас и признава престоя на Максимов в лагера за задържане под стража.

Мотивира се с разказа на осъдения как на 14 ноември 2019 г. мерките на тримата са изменени от задържане в парична гаранция. Поради липса на двама индийци, които да гарантират за тях, нашенците са били изпратени в специалния лагер. Там, дори при нужда от медицинска помощ, чужденците са били извеждани с въоръжена охрана. Затова магистратите броят тези 4 месеца и няколко дни като арест. След специалния лагер българите са тикнати в Централния затвор в град Пужал.

Реклама

Максимов, Кътев и Вълков са заловени през лятото на 2019 г. През януари м.г. съдът в Аландур осъжда Максимов, че между 14 и 19 юли 2019 г. в съучастие с двамата си авери е скимирал многобройни банкови карти, като информацията от тях е била прехвърлена на 55 пластики. Те са открити в хотелската стая на българите. Според криминалистите те са вилнели в градовете Ченай, Тхураипаккам, Адяр и Мадипаккам, като с действията си са причинили имотна вреда на банките, стопанисващи банкоматите.

От данните по делото се разбира, че нашенците сами се прецакали, тъй като един от тях не успял да отвори сейфа в хотелската им стая. Той потърсил помощ от рецепциониста, а когато техникът дошъл и успял да го отвори, забелязал вътре снопове пари, увити в найлонови пликове.

Техникът информирал администрацията на хотела и от персонала претарашили стаята, докато българите били навън. При претърсването в шкаф в банята са намерени декодери. Служителите предупредили полицията, която заложила капан на мошениците.

Признават си

Триото било изловено на място в хотелската стая. Ченгетата се натъкнали на 54 некодирани карти, декодери и устройства за кодиране, индийска валута, $13 000, лаптопи и мобилни телефони. Първоначално нашенците отричали устройствата да им принадлежат. Когато били предадени на звеното за банкови измами, веднага си признали. Разказали, че са идвали с дебитни и кредитни карти на чужди граждани, за да теглят пари в брой от банкомати.

Реклама
Реклама
Реклама