Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13325498 www.bgdnes.bg

Отец Иван пребори болест

Духовникът отново заживя в Нови хан, за да се грижат по-добре за него 

Отец Иван е преборил болест и вече се възстановява. Това разкри пред "България Днес" синът на добрия старец - отец Григорий.

Реклама

През последния месец дядо Иван изчезна от публичното пространство и се появиха съмнения за неговото състояние.

"Имаше здравословни проблеми, но вече е по-добре. Преместихме го от Коняво в приюта в Нови хан, за да се грижат по-добре за него и да бъде под наблюдение. Там ще му е много по-топло през зимата. Благодаря за интереса към него, добре се чувства", сподели пред вестника Григорий.

Добрият старец често имаше здравословни проблеми през годините, но успява да се пребори и да се завърне в отлично състояние.

Последните месеци духовникът прекара в новостроящия се приют в кюстендилското село Коняво. Това е трето място, в което дядо Иван приема хора в затруднено положение и им осигурява храна и покрив над главите. Местните хора не приеха добре идеята му, но въпреки това отчето следва каузата си.

Духовникът сподели преди време, че много иска да завърши приюта в Коняво, но заради безпаричието строителните дейности на няколко пъти спират. Основното занимание на живеещите там е през топлите месеци да обработват овощните градини, които се разпростират на няколко декара. Добитата продукция продават на магазини, а с получените пари плащат част от сметките си.

Преди Коняво отец Иван дълго време живееше в монтанското село Якимово, а приюта в Нови хан напусна още преди години. "Нека да стои за младите, не мисля, че там има достатъчно място за мен", каза през смях в началото на годината дядо Иван.

Реклама
Реклама
Реклама