Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13332180 www.bgdnes.bg

Андреа Банда Банда ексклузивно пред "България Днес": Меси или Роналдо? Избирам Ливакович

Получих извинение за злобата, която се изля върху мен

Коя е тя

Андреа Банда Банда е от лицата на БНТ за световното първенство по футбол в Катар. Брюнетката всяка вечер запознава феновете с различната гледна точка от мондиала - тази на шегите, закачките и най-любопитните клипове и снимки от социалните мрежи.

Само и единствено пред "България Днес" бившата панелистка на Гала даде интервю, в което разкри колко трудно й е било в началото заради злобата на феновете, които се чудят "какво ще прави тази там".

Реклама

- Андреа, как се озовахте в спортната редакция на БНТ?

- Една вечер получих съобщение от актрисата Даяна Ханджиева. Каза ми, че от спортната редакция на БНТ ми търсят номера. Не можех да разбера защо ми искат телефона. Следя тенис, при това рядко, и футбол, когато има световно. Няколко дни по-късно получих съобщение от Антон Андонов от БНТ. Чухме се, обясни ми какво се иска от мен. Държах да се видим просто защото общуването с него е интересно. Представях си, че бързо ще се разберем, че не съм за спорта и срещата ще продължи по приятелски. Той ми разказа за всичко, което БНТ прави. Начините, по които опитват да стигнат до моята аудитория, и ми стана интересно.

Обясни ми всичко в детайли. Беше най-лесният работен разговор, който съм имала от много време насам - кратко, точно, ясно. Споделих на хората от екипа ми и на приятелите си. Всички бяха страшно развълнувани, казаха, че е страхотна идея и че си заслужава да съм част от световното първенство. В онзи момент бях в преговори с друга телевизия, които продължаваха много, много, даже прекалено дълго време и не бях сигурна накъде отиват нещата. Обадих се да им кажа за ангажимента, защо ми е интересен и защо искам да го направя, а след това звъннах да потвърдя и на БНТ.

- Имаше ли притеснение преди първия ви ефир, въпреки че все пак имате опит в телевизията, макар и в друга сфера?

- Със сигурност, и то много. Седмицата, в която излезе новината, че ще съм част от студиото, беше ужасна, защото много запалени футболни фенове не си бяха направили труда да прочетат какво пише под заглавието на статията, да разберат какво точно ще правя. Това ме афектира, мислех си, че ако направя и най-малката грешка, тази онлайн омраза ще се засили. Много хора, работещи пред камера, са дебелокожи, или поне съумяват да се престорят на такива, за да не преживяват обидите. На този етап не съм от тях. Признавам, че ми отне време да преодолея страха от "как ли ще ме наричат, ако сбъркам". Забавното е, че много от хората и също футболните страници, които са ме обиждали, ми писаха да се извинят, след като започна участието ми и схванаха идеята.

- Да разчупим клишето, че жените не разбират от футбол. Може ли дама да говори за най-популярния спорт. И защо е по-интересно да го прави жена от един разбирач например?

- Това са сложни въпроси. И двете студия, които покриват световното, доказаха, че жени могат да говорят за футбол. Аз не съм една от тях, моята роля е да привличам хората, които не разбират за какво говорят коментатори и водещи, когато правят футболни анализи. Да има съдържание, което да е забавно и неангажиращо, не експертно. И жените могат да са разбирачи, но тъй като не съм такава, не мога да ви дам конкретни отговори тук.

Реклама

- По принцип гледате ли футбол?

- Пораснах на улица, на която момчетата бяха повече от момичетата и щеш  не щеш, играеш и гледаш футбол. Момчетата от компанията ми са адски запалени фенове, играят футбол всеки четвъртък и когато разбраха за предложението на БНТ, много се вълнуваха. Голяма част от тях са фенове на ЦСКА и ме заведоха на първия ми мач през 2011 година. ЦСКА - Стяуа в "Г" сектор. Помня, че малко се тревожеха нещо да не ми се случи.

- Колко е трудно на един човек да влезе в различно амплоа, както е във вашия случай? Как се подготвяте за ефир. Как успявате да запомните неща, които са в чужда за вас материя?

- Както споменах, първоначално бях убедена, че предложението от спортна редакция не е за мен. Но реално, аз съм в амплоато на човек, който дискутира много споделяни и коментира теми в различни социални медии. Позната съм с това от телевизията, също и в интернет. Обичам да коментирам и анализирам и да организирам разговори, свързани с поп култура в профила си. Бързо разбрах защо БНТ искат мен, но и знаех, че ще е сложно. Но това е предизвикателството на работата на телевизионен водещ. Що се отнася до имената - много е трудно да не ги объркам, когато застана до водещия, с още три футболни легенди в студиото втренчени в мен, с камерите, през които ме гледа цяла България, просто имаше моменти в които изключвах. Името на Ричарлисон ми изчезва от ума и за част от секундата беше пълен мрак. Реших да се самоиронизирам, като в социалните мрежи преди ефир снимам как си правя пищови - пиша си име на играч на ръката. Някои хора разбраха шегата, други бяха възмутени. Забавно е!

- Какво научихте от водещите Илиян Енев и Иво Бързаков? Помагат ли ви всеки ден?. Как ви приеха в екипа на спортната дирекция на БНТ?

- И двамата са страхотни и е истинско, абсолютно удоволствие да се работи с тях. Илиян е много внимателен, сериозен, винаги ми дава обратна връзка след ефир, поощрява ме, учи ме. Наистина ми е много приятно в компанията му пред камерите. И с него имаме шеги в ефир, но той си е една идея по-сериозен и до него, логично, и аз съм по-обрана. Иво беше изненада за мен, защото на предварителните срещи беше по-затворен, почти не сме си говорили и не бях сигурна дали носи на шега. Наскоро му признах, че малко се притеснявах преди първия ми ефир с него, а се оказа, че си пасваме като чувство за хумор. Можем с абсолютно сериозен тон да кажем нещо смешно, иронично или саркастично. Динамиката на отношенията ни като водещи е да се шегуваме един с друг, леко "на ръба", малко е като двубой - кой ще затапи другия.

- Ако получите предложение да продължите да водите спортна рубрика от социалните мрежи в БНТ, бихте ли приела?

- Без да звучи драматично или помпозно, за мен е истинска чест, че бях част от това предаване и събитие. Беше предизвикателство и безценен опит за мен като водещ. Темата ми беше как хората преживяват и реагират на световното първенство, в социалните мрежи. Каква информация и креативност се споделя там. Не бих работила в спортна редакция, защото нямам капацитета, коментирането на спорт не е в интересите ми и плановете ми за развитие.

- Как се виждате от другата страна - зад микрофона като коментатор. Бихте ли се справила?

- Абсолютно. Никакъв. Шанс.

- Знаете ли какво е засада и ВАР?

- Разбирам се, че знам, но ми е трудно да го обясня. Илиян Енев ми обясни какво е ВАР, беше 15 ноевмври, седмица преди световното.

- На кой отбор симпатизирате и защо?

- Аз съм от тези хора, които обичат да подкрепят непопулярните тези. Повечето около мен искат да видят Бразилия, Аржентина, Португалия, Франция да вдигат купата. На мен са ми интересни имената на държави, които по-рядко чуваме - много ми хареса представянето на Саудитска Арабия, Япония.

- Вечният въпрос за една жена на тема футбол - Меси или Роналдо, а може и някои друг?

- Доминик Ливакович спаси 11 гола, намирам го за доста лицеприятен и завършвам интервюто с неговото име.

Реклама
Реклама
Реклама