Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13332419 www.bgdnes.bg

Як батак с куп дела, включително това за Денди

Заради негодуването на вещите лица у нас

Напрежение в правния свят, след като Върховният административен съд отмени наредба, в която е описано как се плаща на експертите

Последната експертиза на тялото на Любомир Милчев-Денди, която чака прокуратурата, за да приключи разследването, ще се забави неизвестно с колко. Това каза за "България Днес" зам. административният ръководител на Софийската градска прокуратурата прокурор Христо Кръстев и обясни защо.

Реклама

Колко дълго ще е това забавяне не се знае, но едно е ясно - това няма да е единственото пострадало дело или разследване. Всичко това се случва, защото вещите лица, които всички съдилища у нас назначават като независими специалисти, които да изготвят експертизи, са спрели да работят. Негодуванието на експертите е заради решение на Върховния административен съд (ВАС). Магистратите окончателно отмениха на практика цялата Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. ВАС остави да действат само една точка, една алинея, един член и една глава от наредбата, които са свързани с регистъра на вещите лица и с експертите на МВР.

Това решение поставя всички независими експерти в неприятна ситуация. Отмяната на наредбата означава, че няма ред, по който се вписват независимите експерти, няма и установени критерии за заплащането им и то е спряно. За това и всички експертизи са на пауза, което блокира дела и разследвания из всички съдилища в страната.

Основната причина ВАС да отмени наредбата е, че през 2014 г., когато е публикуван проектът за нея, той е бил придружен от мотиви, които не отговарят на изискванията на Закона за нормативните актове.

ВАС напомня, че изискванията към доклада са да сочи причините, които налагат приемането на нормативния акт, целите, които се поставят, финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива, и анализ за съответствие с правото на ЕС.

Сега съдът констатира, че преди 8 години не са представени анализ на причините за приемане на наредбата, обосновка на нейното съдържание и как ще се отрази върху обществото и заинтересованите лица нейното прилагане. "В този смисъл не са отразени очакваните резултати от прилагането, включително финансовите. Не е направен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз", посочват върховните административни магистрати. Предстои в най-скоро време да стана ясно какво ще се случва оттук насетне и дали Крум Зарков ще направи нещо по въпроса (виж карето).

Едно от спънатите дела заради драмата с вещите лица е това за убийството на Денди. Цялото разследване виси на последната експертиза, която бе направена на Милчев постмортем преди месеци. Следователите не разполагат с нищо друго и това е последната им надежда да заловят бруталния убиец на светския хроникьор. Към момента са разпитани множество свидетели, но органите на реда нямат никаква представа кой може да стои зад тази животинска агресия. Тази експертиза ще бъде готова чак когато се изглади въпросът със заплащането на вещите лица.

Реклама

На 17 февруари Денди бе намерен в безпомощно състояние в апартамента си в близост до столичната църква "Св. Георги". Милчев бе приет по спешност в Окръжна болница "Св. Анна" и в рамките на една седмица, докато беше горе-долу стабилен, бе подложен на няколко черепномозъчни операции, докато бе поставен в медикаментозна кома. Въпреки усилията на лекарите на 27 март Денди ни напусна.

Версиите, по които работят от Софийската градска прокуратура, са няколко - убийство от ревност при изблик на гняв от негов близък, убийство заради ценности, скрити в апартамента на Милчев. Към момента нито една от тези версии не е подсигурена от доказателства и по всичко личи, че килърът на Милчев ще остане неизвестен.

 Гешев сезира Крум Зарков

Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на правосъдието Крум Зарков с искане за становище във връзка с решение на Върховния административен съд, с което частично е отменена Наредба №2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

В писмото на главния прокурор се посочва, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс последиците, възникнали от отменен подзаконов акт, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от 3 месеца от влизането в сила на съдебното решение.

"Позицията на министъра на правосъдието е от важно значение за своевременното и правилно уреждане на отношенията с вещи лица", пише в писмото до служебния министър Крум Зарков.

Следва да се има предвид, че за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, гражданите могат да предявяват искове за обезщетения, се отбелязва още в писмото.

Реклама
Реклама
Реклама