Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13351744 www.bgdnes.bg

Делото срещу Митьо Очите спънато отново

Иван Пишиев без адвокат за пореден път

Темида е безмилостна към неявилия се защитник, глобява го 500 лева

Мегаделото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и 12-те участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на дрога, изнудвания и палежи отново бе спънато. Един от бандата на несебърския бос се яви без адвокат за пореден път. Темида отложи процеса за след два месеца.

За разлика от миналия път, вчера на делото срещу Очите и организираната престъпна група за разпространение на дрога Иван Пишиев бе единственият, който се яви без защитник. Това никак не се понрави на столичните магистрати, тъй като не за първи път адвокатът на човека на Желязков не уважи съда.

Реклама

"Звънях му вечерта преди делото и се чухме, но на сутринта не можах да се свържа с него. Не знам какво е станало, но не ми вдигаше часове наред. Държа на защитата си и искам делото да бъде отложено", заяви Пишиев пред Темида. Съдиите изтъкнаха, че защитникът не е предоставил бележка за неявяването си и не е дал никакви обяснения на магистратите защо не може да присъства. Това предизвика съответните действия - да наложат 500 лева глоба на адвоката на Пишиев. Защитникът на Митьо Очите - Илиян Василев, каза, че иска делото да продължи, тъй като това забавяне е само и единствено в ущърб на Желязков, тъй като е закован в тях с мярка за неотклонение домашен арест.

"Държа на Иван Пишиев да му бъде назначен служебен адвокат, тъй като това се повтаря за втори път, а силно искаме делото най-накрая да започне по същество", заяви адв. Василев пред съдиите.

В крайна сметка Софийският градски съд прецени, че няма как процесът да стартира заради това, че няма да бъде уважено правото на защита на Пишиев. Следващия път обаче се очертава да е доста различно, тъй като съдът бе категоричен, че "ако Иван Пишиев се яви отново без адвокат, ще му бъде назначен служебен и това ще е окончателно".

Очите отново поиска да му бъде наложена парична гаранция, както и на миналото спънато заседание, но Темида не уважи желанието на несебърския бос.

Проблемите на Желязков и компания започнаха преди години след екшън в заведението "4you", след което спецсъдът подпука цялата банда. В началото на август 2018 г. Очите бе спипан в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха задържани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинения, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. В началото на 2020 г. започна и процесът в спецнаказателния съд, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е в предначална фаза и след закриването на спецсъдилищата процесът, вместо да отиде в Окръжния съд в Бургас, се мъчи да стартира в Софийския градски съд.

Реклама

Всъщност преди две години и половина процесът започна нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Двамата свидетели не се явиха на вчерашното заседание. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. По едно време, доста изненадващо, Йорданов и Симеонов оттеглиха голяма част от показанията си. Впоследствие беше открит и конфликт на интереси и делото отново бе прекършено в зародиш.

Първите опити за това бяха направени през есента на 2021 г., но от тогава до сега винаги се намират пречки, както се случи и вчера. Съдебната сага срещу Желязков и банда продължава на 20 февруари догодина.

Каре: Проблеми за лейтенант от бандата

Соченият за един от някогашните лейтенанти и най-приближени на Димитър Желязков - Новак Купенов, е спипан с куп дрога в апартамента му. 46-годишният известен кримигерой е наблюдаван от служители на Второ районно управление в Бургас от известно време. Това потвърди за "България Днес" говорителят на МВР - Бургас, Цветелина Рандева.

Купенов е известен с бруталните си подвизи - измъчвания и изнасилвания, които е извършвал навремето, за да помогне на групировката на Желязков да запази териториите си по морето.

Реклама
Реклама
Реклама