Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13374168 www.bgdnes.bg

След като осъди България в Страсбург: Петър стана Петра по Коледа

Мъжът, който се превърна в жена, получава новите си документи 

Доли ЛУКАНОВА

Петър, който стана Петра, очаква новите си документи като коледен подарък. След тежки и мъчителни битки Христова най-накрая успява да си извоюва правото да бъде истинска жена - и по външност, но и по документи.

Както "България Днес" ви разказа в предишни броеве, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Много иска хората да се съобразят с решението й и да я приемат именно като такава. Това така и не се случва. Цял живот Петра е отритвана от обществото, тормозена в училище, обиждана и подигравана за това, което е. Преминава през много трудности, но не се отказва и избира да се бори и да следва мечтите си.

Реклама

"Трябва да намирам сила някак си. Имах много тежки периоди. Пътят много трудно се изминава, но успях!", гледа с усмивка назад във времето русата вече дама.

Петра споделя, че от малка се чувства различна. Проявявала е интерес към женски дрехи и играчки, без да осъзнава, какво означава това.

"В онези години нямаше голяма гласност по този въпрос. В България се знаеше само думата "гей" и така ме наричаха. Изтърпяла съм много подигравки и негативно отношение. Както е прототипно за всеки различен човек, и при мен не са по-малко", връща лентата назад Христова.

В един момент транссексуалната не издържа и решава да се открие пред близките си. По това време Петра няма баща, който да се грижи за нея. Живее с баба си и майка си.

"Спомням си, че влязох в хола и им казах, че те искат да ме впишат към момчетата, но аз не съм мъж. Това ми бяха думите. Дойде ми от само себе си, като нещо, което повече не можех да сдържам. Беше много тежък период. Имаха нужда от време да го осъзнаят. Вече бях в пубертета и мислеха, че е нещо хормонално", разказва Христова.

Реклама

Няколко години, след като твърдо заявява, че се чувства жена, Петра решава да си смени документите и да бъде вписана в регистрите като такава, каквато се усеща. Най-голямата й цел е дипломите й да са с имената, които тя е избрала. Борбата й започва през 2018 г. и вече е на финалната права. Първоначално получава отказ, тъй като има всички физически дадености на мъж. Покрай всички перипетии Петра решава да предприеме най-голямата стъпка в живота си. Продава апартамента, наследство от баба й, за да събере пари. Възрастната жена й дава и част от спестяванията си. Така в началото на 2022 година Петър заминава за Гърция, където успешно успява да смени пола си и да се превърне по всички критерии в Петра. Хирурзи премахват мъжките полови органи и слагат импланти в гърдите й.

Въпреки драстичната промяна документите й отново не са сменени. Тогава Христова започва съдебна битка срещу родината си и успява да осъди България в Страсбург. Решението на Европейския съд по правата на човека излиза на 27 септември. То е окончателно и не подлежи на оспорване. На потърпевшата е изплатено и обезщетение от 7500 евро. Голяма част от него момичето връща на своята баба, която й помага да замине и да се оперира в южната ни съседка. Дни преди Коледа Петра с нетърпение чака новата си самоличност.

"Много съм щастлива. Направих революция! Надявам се на едно позитивно начало на новата 2023 година", споделя още горнооряховчанката.

Следващата цел, която девойката си поставя, е да основе фондация, която да помага на хора в нейното положение.

Реклама
Реклама
Реклама