Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13382250 www.bgdnes.bg

Десислава Иванчева пред "България Днес" от килията: Искам детето и майка ми да са здрави!

Осъдената кметица започна работа в кухнята на затвора

"Пожелавам си здраве за Коледа - най-вече за майка ми и детето! Само така и аз ще съм спокойна, когато съм далеч от тях, защото ще знам, че са добре!"

Това е съкровеното желание, което осъдената кметица Десислава Иванчева сподели ексклузивно пред "България Днес" от килията на Сливенския затвор.

Реклама

Тя попадна там преди месец и половина, след като Върховният касационен съд я осъди окончателно на 6 г. затвор за подкуп от 70 хил. евро от строителен предприемач. Ексуправничката е категорична, че е невинна и парите са й били подхвърлени в служебната кола.

"Истината рано или късно ще излезе, другото ще се подреди", категорична е Иванчева. След месец в зандана тя звучи философски настроена. Казва, че й помага подкрепата на хората, които вярват в невинността й. Затова им благодари и им пожелава всичко най-хубаво през новата година.

Не е ясно дали бившата кметица ще може да получи най-скъпия подарък за себе си на Рождество - възможността да прегърне момченцето си Валентин-Александър. Преди броени дни то стана на годинка и 1 месец. Бебето беше заченато ин витро от донор - след години борба на Иванчева за дете, тя реши да бъде самотна майка.

Първият рожден ден малчуганът отпразнува без известната си майка, защото дни по-рано тя беше отведена от Съдебна охрана, за да изтърпява наказанието си. Това стана на 10 ноември призори, когато униформени изненадаха Иванчева в дома й. Тя започна да предава на живо в социалните мрежи как си събира багажа и как се разделя с най-близките си - малкия си син и възрастната си майка Любка. Кадрите, запечатани и от репортер на вестника, трогнаха хиляди.

Сега Десислава Иванчева мечтае да види отрочето си навръх най-светлите празници. Още не е ясно дали това ще може да се случи. Валката е бил само веднъж на посещение при нея. Води го баба му заедно с приятели на екскметицата. Възрастната жена споделя, че в сливенския пандиз няма никакви условия за преповиване на малки деца или място, където да може да се нахранят. При свиждането им се наложило да изчакат отвън на пейка.

Затова не смее да води внучето на свиждане на майка му, за да не го простуди. Дългото пътуване от София до Сливен и обратно също създава затруднения с храненето и спането на малчугана. Засега Десислава проявява разбиране и предпочита да не рискува здравето на детето, предвид и многото вируси в този момент от годината.

Реклама

Освен това тази седмица тя започна работа в кухнята на затвора. Признава, че е получила оферти от много фирми, но предпочела да работи в зандана, за да не създава ангажименти на охраната да я пази допълнително, ако излиза на външен обект. Благодарение на труда си ще може да си съкрати присъдата. Два дни работа се броят за три излежани.

На труд залага и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. Тя получи 5 г. затвор, но при общ режим. Тъй като Иванчева е под първоначален строг режим, двете бяха заедно 2-3 седмици, след което ги разделиха. Иванчева попадна в една килия с акушерката Емилия Ковачева, която беше осъдена за побоя над новороденото бебе Никол. Останалите повечето лежали за убийства.

"Нищо че излежахме близо година строг режим в ареста, но има дупка в закона, която не разглежда това обстоятелство. И адът започва отначало. При строг режим лежат осъдените за убийства, рецидивисти, насилници. Аз защо съм там, като и на мравката път правя, майка на малко бебе съм, не знам. За каквото и да са ме осъдили, поне убийство не можаха да ми припишат, но съм сред такива затворнички. В една килия съм с жена с няколко убийства и акушерка, насилвала новородено бебе. Защо ли съм с жена, насилвала малко бебе, като аз самата съм майка на малко бебе? Защо съм и с жена, осъдена за убийства, която не понася светлината, иска 24 часа да сме в тъмнина и не търпи друго мнение, а с такива хора не се спори. Виждам светлина за малко, когато излизаме по коридорите, да обядваме и да вечеряме. А аз имам доказано депресивно състояние в ареста от психолог, точно поради липсата на светлина, на витамин D, аз съм слънчев човек", пише Иванчева до близките си. След тези разкрития тя е била преместена в друга килия, поясняват запознати. Двете кметици намекнаха, че са получавали заплахи за живота си от други обитателки на панделата. Въпреки несгодите двете пожелават на всички светли и споделени празници.

С Дядо Коледа и елха

В навечерието на Коледа при сина на Десислава пристига добрият старец. От храма "Рождество Христово" в "Младост" изпращат Дядо Коледа при Валентин-Александър. Макар да не може да получи подарък от собствената си майка, малчуганът беше изненадан от белобрадия старец.

"Не ми е нито до Коледа, нито до Нова година. Няма как да ми е празнично, но заради детето ще украся елхата", признава бабата на детето Любка Иванчева. До последно тя ще се чуди къде да я сложи, защото внучето й лази и пипа навсякъде.

Реклама