Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13388241 www.bgdnes.bg

Патриарх Неофит с лична благословия от храм "Ал. Невски" (Снимки)

Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски за първи път от месеци присъства лично на литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски”.

Тази сутрин той участва в празнична рождественска Василиева Света литургия за Рождество Христово, която се отслужва от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, и от ректора на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Браницкия епископ Пахомий. В Божествената литургия за Рождество Христово участват също архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, както архимандрити и дякони.

Реклама

След кратко боледуване, патриархът вече е в добра кондиция и застана до духовниците по време на службата.

Той благослови висшия клир и събралите се десетки миряни да почетат Рождество Христово, а молитвата събира надеждите и вярата на милиони православни християни.

Празничното богослужение започна още от Бъдни вечер, когато църквата отслужи празнична Рождественска вечерня.

"Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си. Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот. Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен – също като всички останали сътворен по Божи образ и подобие и повикан от нашия Небесен Отец за богоуподобяване и вечен живот", е част от Рождественското послание, отправено към българите.

Реклама
Реклама