Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13429016 www.bgdnes.bg

Убийци и джигити застават пред Темида

"Вечни" подсъдими обикалят съдебните зали с години

След неуспешни опити стартират процесите срещу килърите на Станка Марангозова и ексшефовете на наркотиците в ГДБОП

Обвинени за убийства и джигити на пътя застават на подсъдимата скамейка през 2023 г.! Заподозрени за жестокото ликвидиране и натъпкване в куфар на жена, както и сочените за душмани на финансова аферистка стават новите клиенти на Темида! Сред тях са прокурорски син, подлудил цял град с изцепките си, както и бивши антимафиоти, подпукани за корупция и връзки с наркосредите.

Реклама

Не липсват и т.нар. вечни подсъдими, в каквито се превърнаха ъндърграунд героите Димитър Желязков - Митьо Очите и врагът му Божидар Кузманов - Божо Кравата, които с години се търкалят по съдебните зали без присъди! Те отговарят като главатари на престъпни банди, но делата им бяха преместени поради закриването на спецправосъдието.

Едни от последно изправените на съд са Орлин Владимиров и баща му Пламен. Те са погнати да отговарят пред закона за жестокото убийство на 33-годишната Евгения. Младата жена е била удушена със стреч фолио и натъпкана в куфар. Според разследващите извършител на убийството е 36-годишният съпруг, а баща му му е давал съвети и му е помогнал за укриване на тялото. Като основен мотив се сочи болезнена ревност.

"Кои сте вие да убивате", обръща се към двамата подсъдими почернената майка на Евгения. Тя се вайка защо 7-годишното й внуче трябва да расте без майка и с баща в затвора. Роднините на жертвата завеждат искове за 2,3 млн. лв. кръвнина. На първото заседание преди дни Орлин демонстрира спокойствие и остава безмълвен, окован с пранги на ръцете и краката. Процесът започва с протест на близки на Евгения, които настояват за справедлива присъда.

За първи път на подсъдимата скамейка за убийство се очаква да се съберат уличените за ликвидирането на аферистката Станка Марангозова.

Тя беше убита пред блока си в столичния жк "Младост 1" от килър на мотор. Процесът за мократа поръчка стига до съда, но е върнат на прокуратурата за поправка. Според разследващите физическият убиец е Петър Костов-Стъкларя, помагал му е Венцислав Пиров, подбудители и помагачи са офицерът от НСО Борис Иванов и бизнесменът Веселин Денков - Весо Брадата, а поръчител е Иво Масларов. Мотивът са неуредени финансови отношения. Заради длъжността на офицера делото е подсъдно на военен съд.

Реклама

Денков и Масларов вече бяха изправени пред спецправосъдието по сигнал на Марангозова за изнудване. След разкриване на убийството Масларов си плю на петите и беше обявен за издирване, включително и с червена бюлетина на Интерпол. Близо 2 г. по-късно се появява в Германия и е върнат у нас. След около 2 месеца под стража магистратите с пагони го пускат да се прибере вкъщи заради влошено здраве.

Военните магистрати ще гледат още едно дело за убийство, но този път от любов и ревност. Военнослужещият Георги Игнатов е подпукан, че застрелял 45-годишния пастир Атанас Любенов. Стрелбата става след пиянски скандал през нощта срещу 20 април м.г. край казанлъшкото село Енина. Георги и любимата му имали 4 деца, но от години живеели в скандали и периодично се разделяли и събирали. Във фаталната вечер военният разбрал, че жена му е с пастира, и отишъл да се разправя. След като събират нужните доказателства, наскоро от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив внасят обвинителния акт в съда.

Пред Темида е изпратен и прокурорският син Васил Михайлов. Той ще отговаря за 8 престъпления, основно за побои над перничани и нанесени телесни повреди. Младежът, който е син на бившия зам. окръжен прокурор в миньорския град Бисер Михайлов, е разследван и за закана към надзирател. "Като изляза оттук, ти ще видиш", промълвил от килията задържаният наследник. Той е върнат на топло, след като прекарва няколко седмици под домашен арест с електронна гривна за проследяване. Оказва се, че през това време тийнейджърът се е отклонявал от периметъра на апартамента си. Докато тече разследването, срещу 18-годишния Васил продължават да постъпват сигнали, разкриват криминалистите.

След задържането на младия мъж главният прокурор Иван Гешев призова баща му да подаде оставка и като прокурор. Бисер Михайлов вече беше напуснал ръководния си пост в пернишката прокуратура.

Важни постове заемаха висшите антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков, преди да се превърнат в обвиняеми. Заедно с Десислав Таков от Своге те са подведени под отговорност, че са вземали пари от наркомафията, за да я покровителстват. Преди да им щракнат белезници, Панков и Ванков оглавяват отдела и сектора "Наркотици". Според обвинението Панков е взел 5 бона подкуп от крими героя Росен Кръстев-Стъкларя, който е сочен за участник в мегагрупата на Радо Ланеца.

Процесът няколко пъти се препъва в съда и е връщан за ремонт заради неточности. За последно през октомври магистратите го пращат на поправителен, тъй като според тях не е ясно кога е сформирано престъпното сдружение на тримата, както и кога точно е взет подкупът. Втората инстанция не намира нарушения и определя делото да започне по същество с разпит на свидетели.

Като неверни определи показанията на ключовата свидетелка Симона Радева защитата на подсъдимия Георги Семерджиев. Бившият футболист спретна с джипа си жестока катастрофа на столичния булевард "Черни връх". След като минава на червено и се блъска в такси, той помита с джипа си две момичета на тротоара. Прокуратурата го подгонва по няколко обвинения - за причинената смърт на момичетата, че шофирал без книжка и под влиянието на наркотици, че е кътал дрога в колата и че е бил с фалшиви регистрационни табели. Експерти установяват, че той се е движел със 166 км/ч.

Оказва се, че до този момент Семерджиев е натрупал 50 нарушения и бил покровителстван от 40 служители на реда. Сред тях е и полицайката Симона Радева, която е помогнала на джигита да се скатае в дома си след инцидента. В съдебната зала Радева се кълне, че няколко пъти се е возила в колата на Семерджиев, но не знаела, че той е виновникът за катастрофата. Тя отрича да е носила стълба на ексфутболиста, макар криминалисти да обясниха, че това е запечатано на камери.

В следващите месеци се очаква на съд да бъде изпратен и другият джигит - 39-годишният Димитър Любенов. Докато лети с почти 200 км/ч с поршето си на Околовръстния път в София, той удря малък форд и убива французин, който пътува със съпругата си. Жената, която се възстановява в родината си, ще бъде ключов свидетел в бъдещия процес.

Справедливост за Милен Цветков

За справедлива присъда за виновника, отнел живота на журналиста Милен Цветков, ще настояват неговите близки пред третата инстанция.

Софийският апелативен съд потвърди 9-годишната присъда на шофьора Кристиан Николов. Поверениците се опитват да докажат, че до катастрофата се е стигнало с умисъл, тъй като младежът е седнал зад волана след употреба на наркотици.

Реклама
Реклама
Реклама