Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13444471 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Без COVID тревога до средата на февруари

След 10 януари ще разберем какво са донесли българите от чужбина, обясни математикът 

"През следващите 6 седмици, т.е. средата на февруари, COVID обстановката у нас ще е спокойна и няма място за сериозни притеснения."

Реклама

Това обяви пред "България Днес" математикът от БАН проф. Николай Витанов по повод информацията за появата на нов силно заразен вариант на коронавируса във Великобритания. Мутацията ХВВ.1.5 вече предизвика тревога не само във Великобритания, но и в САЩ, тъй като се среща на един от всеки 25 случая.

"Засега в България няма проблем, но след 10 януари реално ще разберем какво са ни донесли от чужбина българите, които са се прибрали за празниците. Винаги трябва да има едно наум за пътуващите", добави пред вестника професорът.

Витанов коментира и тревожната информация, че смъртните случаи в Китай заради COVID силно са нараснали. "Дори и нещо да ни бъде внесено от Китай, няма да разберем поне до края на януари. Затова и очаквам спокойна обстановка през следващите шест седмици. Тогава е средата на февруари, а след това има още много малко време до настъпването на пролетта, така че можем да обобщим, че няма място за притеснения през зимата", обясни ученият от Българската академия на науките.

По думи на Витанов в момента заетостта на болниците е 12 пъти под критичното ниво, а дифузното разпространение на вируса е 50 пъти под опасната стойност.

"Модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 277 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Празните болници ще си останат и през януари. Стойностите на индекса ще започнат полека да растат, но сме в режим на полегата вълна и не се очаква бързо нарастване. Смъртността е сведена до едноцифрено число на ден. И през януари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Ивановците и Йордановците да празнуват спокойно и да помнят прогнозата на зловещия професор - докато не минат Ивановден и Йордановден, вероятността от препиване ще е доста по-висока от вероятността да ви хване COVID", завърши математикът.

Бракували сме 2 милиона ваксини за 50 милиона

Бракуваните и подлежащите на брак ваксини срещу COVID у нас вече са над 2,1 млн. дози. Това става ясно от данни, предоставени от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация по питане на сайта "Медиапул".

Стойността на негодните ваксини надхвърля 50 милиона лева. Дозите са бракувани поради изтекъл срок на годност, неизползвани напълно многодозови флакони, счупени флакони, неправилно съхранени и други.

Реклама
Реклама
Реклама