Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13444764 www.bgdnes.bg

Максим Генчев почва филм за Стефан Караджа и Хаджи Димитър

След скандала с лентата "Ботев" 

Хейтъри атакуват по политически причини, категоричен е режисьорът 

Борислав РАДОСЛАВОВ

Симеон ДЕМИРЕВ

Филм за живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи Димитър подготвя режисьорът Максим Генчев след скандала с телевизионната премиера на лентата "Ботев".

Докато онлайн войната за поета революционер, паднал във Врачанския балкан, се разгаря, Генчев и екипът му работят по сценария на новия филм. По подобие на този за Христо Ботев, и за новия проект ще се търсят средства от общини, фирми и частни дарители.

Реклама

"Ние, абдалите, ще тичаме и ще се справим с кадрите на сраженията. Но кой ще нахрани екипа? Кой ще осигури транспорта и спането? Кой ще плати хонорарите за основните актьори? Трябват средства. През лятото ще събера който желае да направим опит да израснат и тези герои в националното самосъзнание", коментира Генчев пред "България Днес".

Генчев е категоричен, че "именно от тези двама герои започва въоръжената съпротива срещу поробителя и именно те дават началото на националноосвободителното движение".

"Ботев не само е описал героичната им съдба, но и следва техния пример! "Работя усърдно по сценарий за Караджата, с огромен респект пред героя. Светлината му е ослепяваща за робската темнота! Просветата за него е въпиющо нужна на закърняващото ни родолюбие!"

Същинската война за филма "Ботев" се разгоря в дните след телевизионната премиера на лентата в ефира на БНТ на 2 януари. Онлайн коментари заваляха като из ведро, а голяма част от тях критикуваха безжалостно филма на Максим Генчев.

"Филмът за Ботев обижда ценностната система и идеалите на българите за националните ни герои", заяви пред "България Днес" шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Реклама

Милото твърди, че Генчев е разкостил Христо Ботев.

"Нищо общо с историята и идеалите за великия Ботев. Ако това завещаваме на младите, по-добре да затриваме държавата. Когато става дума за национален герой, не се постъпва по този начин", каза пред вестника Сърменов.

Шефът на Сатирата погна лентата още при излъчването й в ефира на БНТ.

"Пълна изродщина! Тотална липса на професионализъм. В кадъра, когато убиват Ботев, се виждат гуми от камион, моля ви се. А във филма участват хора с претенции - говоря за 2-3 популярни лица. Как са се навили? Държавата финансира лентата. Дадени са немалко пари. Ние трябва да бъдем безпощадни към това. Как държавата го е одобрила?", чуди се Сърменов.

Той даде за пример и друг филм на режисьора Максим Генчев - за Васил Левски.

"Видяхме го какво направи с лентата за Апостола. Нека продължава да работи човекът. Но поне да не изкривява нещата и историята, както и ценностите, които всички имаме за тези велики българи", сподели още Сърменов.

Пред "България Днес" създателят на лентата видя политически атаки.

"Обвиняват моя Ботев в русофилство, но общото ми впечатление е, че най-яростните и кресливи атакуващи не са гледали филма. Питам ги кое е било опорочено, не казват. Твърдят, че са гледали 5 минути и са изключили телевизора. Това са чиста проба хейтъри, които атакуват една проява на родолюбие", коментира Генчев.

Режисьорът обясни, че филмът вече 10 месеца е на екраните в кината в цялата страна, изгледан е от над 1 млн. души и всекидневно получава есета за поета революционер от деца от всички краища на страната.

"Сега изведнъж по най-гнусния и просташки начин започнаха да атакуват. Един луд, като крещи, и се събира тълпата, без да знае за какво става въпрос. Но аз не им обръщам внимание. Свикнал съм още от "Дякон Левски". Живеем в епохата на глупостта. Какво можеш да направиш срещу нея?", казва още Максим Генчев и допълва, че болшинството от хората харесват филма.

Позитивен към лентата се оказа и потомъкът на поета революционер Боян Ботьов. Историкът, който е правнук на брата на Христо Ботев - ген. Кирил Ботев, сподели пред вестника, че с малкото средства се е получил един добър филм.

"Поначало никога не съм смятал, че е подходящо да се правят филми за национални светини. Имах предварителни разговори с Максим Генчев. На финала се вижда ръката на черкезина, който прострелва Ботев. Най-важното е, че екипът се придържа към историческата теза от 20-те години на миналия век на комисиите, посещавали Врачанския балкан, и документите от 50-те години, които твърдят, че Ботев загива от вражески черкезки куршум. Всички спекулации, че е имало заговор на четници и героят е убит от свои, не са доказани и това е едно от големите достойнства на филма. Всичко останало е фон, на който могат да се видят бели и черни неща. Някои ще го харесват, други ще отричат", каза още Боян Ботьов.

По думите на потомъка на безсмъртния бунтовник за свобода всеки българин има изграден в съзнанието си образ на Ботев и с един филм не може да се изчерпи всичко за него.

"Повечето от младите хора не четат историческа литература и научават информация от филма "Ботев". В училище тези сведения не са достатъчно застъпени. Затова е добре държавата да има сериозно участие - финансово и организационно - в направата на такива исторически родолюбиви филми", добави председателят на Общонародната фондация "Христо Ботьов".

Боян е присъствал и на предпремиерата на филма в кино "Люмиер", на която дойде и президентът Румен Радев.

"В словото си на сцената след прожекцията на лентата държавният глава също заяви, че е бил скептичен, но след като е изгледал филма, е останал удовлетворен, а в лицето на младия актьор Деян Жеков е открит точният човек, който умело да изиграе ролята на революционера", допълни Ботьов и съобщи, че в четвъртък в парламента ще се валидира марка с лика на Христо Ботев.

От своя страна актьорът Деян Жеков коментира лаконично пред "България Днес", че "всеки има право да коментира както и каквото желае".

Взима и дъщерята на Радев

Дъщерята на президента Румен Радев ще играе в новия филм на Максим Генчев. Президентската щерка влиза в образа на младата и красива Сара, която пленява сърцето на цар Иван Александър, и българският владетел я взима за втора съпруга, изоставяйки вече остаряващата Теодора. Снимките на лентата започват през април, а по план най-късно през януари 2024-а филмът "1349 лето Господне" трябва да бъде по кината.

Това сподели пред "България Днес" копродуцентът на филма Десислава Ковачева, която заедно с Максим Генчев е моторът на продукцията. Продуцент е БНТ, като 6 месеца след излизане на филма по кината той ще бъде излъчен и по обществената телевизия.

"Дарина бе избрана на кастинг измежду няколко претендентки. Не знаехме, че е дъщеря на президента. Тя е много екзотична. Търсехме визия, която да не е съвременна. Освен много талантлива като актриса Дарина носи ретро излъчване, с което много ни впечатли", сподели още Деси Ковачева, която бе двигател и на филма "Ботев".

Реклама