Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13462967 www.bgdnes.bg

Изпълнителката на "Хищна хиена" Петра пред "България Днес": Песента за Лена е скеч, но текстът ме подразни

Не е хубаво мъж да се гаври с жена, коментира авторът на текста на ретро парчето Стефан Цирков 

"Песента за Лена Бориславова е скеч, който е облечен в картинки. Мога да я определя като развлекателна халтурка. Подразни ме текстът, защото можеше да бъде по-изискан и малко по-елегантно написан, защото се слуша от малки деца. Там има балкони и някакви неща, които се правят. И аз изпях за Бил Клинтън, Моника Люински и пурата кубинска, но беше поднесено по ръба на бръснача. Докато в тази ситуация има по-просташки текстове, които мен лично ме жегнаха."

Реклама

Това коментира пред "България Днес" емблематичната и обичана изпълнителка Петра Атанасова, която преди повече от две десетилетия изпя вечния хит "Хищна хиена".

Изказването й е по повод песента, която Слави Трифонов пусна в личния си профил във Фейсбук, посветена на бившата говорителка на правителството Лена Бориславова. Парчето, за което се предполага, че е изпълнявано от сценаристите на шоуто на Трифонов, само за броени часове предизвика напрежение в обществото заради текста и внушенията. Музиката от песента е заимствана именно от "Хищна хиена", а текстът е преработен от оригиналния към настоящата ситуация. В него Бориславова търпи доста обиди, някои от които откровено пошли.

"Има хиляди варианти, които са правени на моята песен, но нито един от тях не е в десетката. А песента ми продължава и до ден днешен да е актуална, слава на Бога. Уважавам всички колеги от "Ку-ку бенд" и Слави. Това е просто един скеч, така че не е нещо сериозно. И мен много пъти са ме имитирали, но продължавам да ги обичам. Интересно и актуално е, но в момента има много по-важни неща, които вълнуват хората и целия свят", каза още пред вестника Петра.

"Песента можеше да стане по-добре. Можеше да стане част от модерното течение, но вероятно не са го мислили сериозно. Ако бяха го мислили сериозно, щяха да го направят да е върхът. А то е мислено между другото и затова звучи по такъв начин. Еднократна история и като всяко чудо за три дни ще бъде забравено. Едва ли някой в кръчмата ще започне да пее за Кака Лена", добави Петра, която държи правата върху текста на "Хищна хиена".

"България Днес" се свърза и с автора на текста Стефан Цирков, който в момента е актьор в Драматично-куклен театър "Иван Димов" в Хасково. Думите към емблематичното парче, което се припява и в наши дни, творецът пише през 1998 г.

"Чух песента за Лена Бориславова и мога да кажа, че не обичам такива директни внушения. Текстът е директен и това е тъпо. Каквата и да е Лена, не е хубаво един мъж да се нахвърли върху жена и да се гаври с нея. Не мога да кажа кой е този мъж, защото не знам кой е написал текста, вероятно е някой от сценаристите. За мен е по-интересно дали Слави Трифонов е чул тази песен, след като я е споделил. Ако е така - пиши го бегал, дето се казва", заяви Цирков.

Реклама

Актьорът разкри, че получава 60 лева хонорар за текста. "Дотогава нямаше такава песен и с този албум Петра влезе в "Пайнер". Бях на гарата в Димитровград, когато написах текста върху кутия от цигари. Вкъщи го изтананиках, Петра го хареса, направихме запис и го изпратихме в "Пайнер". Харесаха го и го пуснахме. Митко Пайнера тогава ми каза: "Стефчо, на петдесет маси на димитровградския пазар се слуша тази песен, избихме рибата". Петра подписа договор, аз получих 60 лева като автор на текста. С колеги от хасковския театър направихме клип", върна лентата назад Цирков, който е бивш съпруг на Петра. Артистът отрече информацията, че "Хищна хиена" е кавър на турска песен, а разкри, че са взаимствани мотиви от гръцко парче.

За песента за Бориславова Цирков е категоричен, че щом нещо не е направено хубаво, остава горчивина.

"Жорж Ганчев искаше да ни съди заради Жоржи Шоумена в песента ни. Но скоро след това разбра, тъй като беше широкоскроен, че е тъпо е да съдиш изпълнител за песен. А и му беше реклама. Лена Бориславова и "Продължаваме промяната" мога да съдят въздуха, водата и всяко живо същество. Като вземат да съдят някого за написано нещо и изпитвам странни чувства. Доскоро двете страни седяха на една маса и ядяха и пиеха заедно. Този скандал дойде точно навреме, за да заглуши скандала с филма за Ботев", добави Цирков, който на 25 януари ще играе в постановката "Дванайсета нощ" на сцената на Сатиричния театър в столицата.

Строфите си приличат 

Строфите в песните "Хищна хиена" и тази за Лена Бориславова поразително си приличат.

"Уморена, изтощена,

гладна хиена,

в парламента влизам аз,

в този час.

Ще говоря с бизнесмена

Жоржи шоумена,

че бизнес дама ставам аз", се пее в оригинала от 1998 г.

"Уморена Кака Лена

гладна хиена,

във кабинета влизам аз

във този час.

Ще говоря с бизнесмена -

Киро Шоумена,

че говорител ставам аз", гласи текстът във варианта от последните дни.

В песента за Бориславова има няколко израза, които предизвикаха силно обществено недоволство - "със мустаци натъкмена", "министерските палати вече са ми познати", "мандръсаха ме в чужбина", "самолета вдигам аз", "Ах минети ма взимети, на тези парапети", "баджанаци правя аз", "само кревати, тез кревати" и други.

Бориславова ще съди Слави и хората му

"Към списъка от ответници в съда току-що се присъедини и група неосъществени сценаристи. Зад тях се крие проваленият политически шоумен, който се чувства най-голям мъж, когато удари жена, която го превъзхожда във всяко отношение".

Това написаха във Фейсбук от "Продължаваме промяната", като обявиха, че партията ще подкрепи всички правни мерки, които Лена Бориславова предприема във връзка с клеветническата кампания срещу нея.

Реклама
Реклама
Реклама