Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13488737 www.bgdnes.bg

Експертът по киберсигурност Александър Свердлов пред "България Днес": Могат да хакнат софийското метро

Имаме слаба система за защита, казва специалистът 

"Хакери наистина могат да направят пробив в софийското метро! Могат да например да източат лични данни и да ги продадат на черния пазар. Всяка една ай ти система може да бъде хакната. Пентагонът и други американски институции, които имат в пъти повече експерти и ресурси и защити и са били пробивани."

Това заяви пред "България Днес" експертът по киберсигурност Александър Свердлов по повод публикация в туитър на депутата Божидар Божинов, в която е написано, че има опасност софийското метро и системата на градския транспорт да бъдат хакнати. Според него опасността идва от китайски камери за видеонаблюдение в транспорта и руски валидатори на билетите в метрото. Божинов заявява, че двете фирми, които са доставили камерите и валидаторите, имат проблеми с информационната сигурност. А в същото време градският транспорт на столицата е част от системата на националната сигурност.

Реклама

"Сигурността ни е слаба. Постоянно се правят пробиви в системата на държавните институции. В държавната администрация работят хора с малки заплати, защото не се отделят ресурси за такива, които да изградят качествени системи за сигурност", казва Свердлов. И допълва: "Всичко в България може да бъде хакнато много по-лесно, отколкото в други държави. От важност са количеството на експерти и тяхното качество. Ако искаме да защитим публичната администрация или частните компании в страната, трябва да се инвестира в образованието и да създаваме добри програми и експерти по киберсигурност".

По думи на Александър инвестираме огромни суми за закупуване на комерсиални системи за безопасност, а няма кой да ги управлява.

"Трябва да се отдели бюджет за създаване на специалисти. Това е ключът за изграждане на защити. Ако се вземе такова решение, то би отнело 5-10 години, но другият вариант е никога", завършва експертът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама