Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13489158 www.bgdnes.bg

Българска връзка в чужда престъпна група за милиони

Службите изваждат от пазара лекарства и стероиди за над 40 милиона евро

Суровината за медикаментите идвала от нас и Молдова

Европол разби престъпна група в Гърция, разпространявала незаконни лекарства и анаболни стероиди. Чуждите служби установяват, че суровината за направата на медикаментите идва от България и Молдова.

Тези разкрития и разбиването на гръцката престъпна банда става по време на третата международна операция "Щит", която е насочена срещу трафика на фалшиви лекарства и допингови вещества.

Реклама

Операцията е ръководена от Франция, Гърция, Италия и Испания и включваше полицейски и митнически власти от България и други 27 държави в световен план.

Разбитата организирана престъпна група в Гърция се оказва с изключителна важна българска връзка. Включилият се в операция "Щит" отдел на гръцката финансова полиция разби организирана престъпна група с йерархична структура, различни роли и дългогодишна история на контрабанда на анаболни стероиди и други незаконни фармацевтични продукти като лекарства за еректилна дисфункция. Членовете на тази конкретна група бяха активни в Гърция, с центрове в Европа, САЩ и Азия.

Органите на реда разбиват две лаборатории в Гърция, които са използвани за превръщането на суровината, пристигаща от България и Молдова, в различни продукти. Продажбите се извършват чрез уебсайтове и криптирани имейл адреси на международна клиентела, включително са открити имената на десетки професионални спортисти. Мащабна полицейска операция доведе до задържането на един от водещите членове на организираната престъпна група и изземването на повече от 2,4 милиона единици анаболни стероиди и други забранени вещества, както и опаковъчен материал.

Предстои българските власти да започнат разследване кой стои зад суровината, изпращана от наша територия.

По време на мащабната операция служителите на реда разбиват общо 59 престъпни групи и арестуват 349 заподозрени. Общо 10 тайни лаборатории в мащабната престъпна схема са затворени. Откриват лаборатории и в Испания.

Реклама

Едновременно с това властите изземат огромни количества фалшиви лекарства, допинг продукти и незаконни хранителни и фитнес добавки, както и фалшиви ваксини срещу COVID, санитарни продукти и медицински изделия. Най-много от заловените ментета са допинг вещества и лекарства за еректилна дисфункция.

В хода на международната акция са разкрити много случаи на мащабен трафик на лекарства, което потвърждава, че трафикът на лекарства е доходоносен почти колкото е трафикът на наркотици.

Въпреки че тези престъпления генерират огромни незаконни печалби за трафикантите и фалшификаторите, публичните финанси и системите за социални грижи на някои държави членки са подложени на огромни финансови разходи. Разходите за общественото здравеопазване също са значителни, било то поради лечение на пристрастяващо поведение или последствия от предозиране или недостиг на запаси.

Резултатът от акцията е - 10,5 милиона конфискувани фалшиви лекарства на стойност над 40 милиона евро.

Каре: Служби участнички

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) координира митническите агенции, докато Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) предложи финансова подкрепа. Фронтекс, Световната антидопингова агенция (WADA), Световната митническа организация (WCO) и националните медицински агенции допълнително подкрепиха операцията, която се проведе между април и октомври 2022 г.

Реклама
Реклама
Реклама