Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13505581 www.bgdnes.bg

Петър, който стана Петра, прие исляма

След смяната на пола сбъдна още една мечта 

Момичето учи усилено турски език 

Доли ЛУКАНОВА

Транссексуалната Петра, която доскоро беше Петър, прие исляма на официална церемония и сбъдна още една своя мечта. За това съобщи самата тя пред "България Днес".

Както сме ви разказвали в предишни броеве, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Много иска хората да се съобразят с решението й и да я приемат именно като такава. В първите години това така и не се случва. Цял живот Петър е отритван от обществото, тормозен в училище, обиждан и подиграван за това, което е. Преминава през много трудности, но не се отказва и избира да се бори и да преследва мечтите си. Годините усилен труд се отблагодаряват и Петър лека-полека успява да сбъдне всяко свое желание. Миналата година се подлага на операция за смяна на пола в Гърция. Медиците там отстраняват мъжките й полови органи и й слагат гърди. Въпреки това България отказва да я признае за жена. Петра завършва две висши образования, издава книга и успява да осъди страната ни в Страсбург, за да смени официално документите си и да бъде вписана като Петра вместо с рожденото си име Петър.

Реклама

24-годишната девойка постига още една своя мечта именно като става мюсюлманка.

"Една вечер чух призива за молитва от джамията. Почувствах някакво спокойствие, топлина. Първоначално не му обърнах внимание, но после започнах да се замислям и да проучвам как стоят нещата. Намирах утеха. Една сутрин сложих забрадка и отидох до джамията, докато нямаше никой", започва разказа си пред вестника Петра.

Пътят към новата религия е осеян с трудности и страхове за младото момиче. Минавайки покрай религиозния дом във Велико Търново, първоначално Петра само гледа с интерес какво се случва наоколо. Няма смелост да влезе, защото се притеснява да не бъде отритната отново, както се е случвало хиляди пъти в нейния живот. Един ден решава да пише на мюфтията и да иска среща с него. Прави го от профила на майка си.

"Помня, че стомахът ми се беше свил на топка от притеснение. Човекът ми каза, че е очаквал по-възрастен човек и аз му обясних каква е историята. Тогава той ми каза, че тук всички са братя и сестри и много спокойно ми обясни какво трябва да се случи занапред", споделя Христова.

Пред ислямския духовник транссексуалната изрича определени думи, които се наричат Шехадет, или иначе казано - засвидетелстване на вярата пред Аллах. Така тя вече официално е приела друга религия. Петра споделя още, че празнува всички ислямски празници със семейството си, не яде свинско месо и посещава само джамия, не и църква.

"Не съм типичната мюсюлманка. Не съм фанатична в определени условия - не ходя забулена, слушам доста музика и куп други неща. Аз съм една преоткрила себе си, чувстваща се добре в духовното и материалното си тяло жена", завършва Петра, която се е захванала усилено да учи и турски език, тъй като един ден мечтае да посети южната ни съседка.

Реклама
Реклама
Реклама