Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13505812 www.bgdnes.bg

Връщат в килия мъж, пребил гаджето заради секс с куче

Кампания за даряване на книги не впечатлява Темида

Алкохол, телефон и отклонение от работа пращат Стоимен Дъбов обратно зад решетките

Няколко нарушения на правилата връщат в пандиза софиянец, затрил гаджето заради секс с куче! Стоимен Дъбов е осъден да търка нара в продължение на 10 г. за фаталния побой, който метнал на приятелката си Диана Христова заради халюцинации, че тя е правила секс със семейния голдън ретривър.

Реклама

След като прекарал част от наказанието си в панделата под строг и общ режим, Дъбов бил преместен в затворническото общежитие от открит тип в Кремиковци на по-леки условия. Първоначално трупал червени точки и дори организирал кампания за даряване на книги на затворническата библиотека. За целта писал писмо до Хелзинкския комитет да се предоставят книги от всякакъв жанр, включително и на правна тематика, за обитателите на общежитието.

Поискал съвременна юридическа, художествена и общообразователна литература и периодични печатни издания, каквито от години не били пристигали в затвора. Освен до организацията се обърнал и към обикновените граждани. За обогатяването на библиотеката успял да събере над 700 книги, за което получил благодарствени писма.

След това обаче бързо натрупал черни точки и записал четири нарушения в досието си. Две от тях са свързани с притежание на забранени вещи - дунапренен матрак тип гъба и мобилен телефон, третото е за употреба на алкохол на външен обект, а четвъртото - за отклоняване от работното място.

За всяко едно от дисциплинарните нарушения каторжникът има оправдание. "Тази гъба беше оставена от друг лишен от свобода, който напуска, просто я остави в стаята и нямах бележка за него", посочва Стоимен Дъбов. За притежаването на мобилен телефон той казва: "Работех на външен обект, нямах друга възможност да се чувам често с моя син, който е студент в Нидерландия. Прибирайки се от работа, за съжаление в Казичене разполагаме само с два работещи булфона, на които става една огромна опашка и вечер, когато се приберат работещите, всеки иска да се чуе с близките си. Много често това се оказва невъзможно."

За алкохола осъденият мъж признава, че си е позволил да пийне, когато синът му се дипломирал. Отклоняването от работното място станало, когато в Академията на МВР дошъл адвокат за подписване на пълномощно и Дъбов отишъл до бариерата.

Заради всички тези нарушения затворникът е изправен пред съда. Магистратите се съгласяват, че той системно е нарушавал реда и постановяват за доизтърпяване на наказанието да бъде преместен в затвор от закрит тип.

Реклама

Стоимен попада на топло след фаталния 2 април 2015 г. Тогава отива на вилата в пазарджишкото село Щърково с приятелката си и домашния четириног любимец. Двойката сяда да хапва и пийва, а 39-годишният мъж вкарва солидно количество ракия и бира. В момент на опиянение си представя как влиза в стая, в която заварва Диана гола на спалнята да се люби с кученце, а други хора я наблюдават. Тази халюцинация след обилния алкохол отключва агресията му. Той вдига скандал на гаджето си и започва да я налага. Нахвърля се върху нея с юмруци и плесници. Ударите попадат основно в главата й. Докато жената агонизира на леглото, Стоимен се връща в София. По пътя звъни на баща си и баба си и им казва, че 5-6 човека са нахлули в къщата и са простреляли Диана в главата с два куршума, а в момента преследват и него. Настоява да уведомят полицията.

Пребитата е откарана в пазарджишката болница, но въпреки усилията на медиците издъхва от масираните кръвоизливи и травма на мозъка. При аутопсията става ясно, че е била малтретирана и преди. При освидетелстването на Дъбов експертите установяват алкохолна зависимост. В продължение на години посещавал клиниката в Суходол.

Въпреки проблема с алкохолизма вещите лица са категорични, че подсъдимият е разбирал постъпките си и не е бил под афект. В деня след убийството дрегерът е отчел 2,76 промила алкохол. Магистратите му дават 15 г. затвор, но намаляват наказанието с една трета заради самопризнания.

Спокоен и толерантен

Като спокоен и толерантен човек се описва Стоимен Дъбов пред съда. "Не съм проблемен, в никакъв случай не съм избухлив и по никакъв начин не оказвам влияние върху околните. Напротив, доста често съм се опитвал да им помагам с каквото мога, с каквото разполагам", посочва той.

Пандизчията е категоричен, че уважава реда и дисциплината. "За целия ми престой в местата за лишаване от свобода съм доказал старание и добро поведение, включително и качества, които притежавам по принцип", казва осъденият. Преди да го пратят да се труди в Академията на МВР, е работил в производствен цех за метални котлета и инструменти.

Реклама
Реклама
Реклама