Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13517393 www.bgdnes.bg

Григор Димитров: Не мисля да се отказвам скоро

На 31 г. все още не съм толкова стар, шегува се звездата ни

Григор Димитров няма намерение скоро да прекратява кариерата си.

Българската звезда в тениса даде интервю преди началото на откритото на Австралия, първи турнир от “Големият шлем” за сезона. Във вторник бившият №3 в света ще играе в Мелбърн с Аслан Карацев (Рус), а ако стигна до третия кръг, най-вероятно ще срещне носителя на 9 титли в Мелбърн Новак Джокович (Сър).

Полуфиналистът от 2017 г. бе попитан какви по-точно са нещата, които би искал младите играчи да видят.

Реклама

“Сложно е. Бих искал да видят какво е да играеш на тази възраст, когато вече не мислиш основно за точки и класиране в ранглистата и като цяло нагласата и съответно поведението ти са други. Винаги съм казвал, че тенисът е маратон, а не спринт. Често виждаме млади състезатели, които се справят отлично в първите 2-3 години от кариерата си, но след това нивото им спада значително. Идва момент, в който спортът започва да оказва сериозно влияние върху тялото ти, а заедно с това се променя и психическата ти нагласа. Постоянството обаче компенсира всичко това. Това е частта от играта, която бих искал да покажа на младите”, отговори Димитров.

“Звучиш все едно смяташ да се оттеглиш, но не е така, нали?”, попита журналистът, който задаваше въпросите за официалния подкаст на турнира.

“Определено не. Много съм далече от това, но благодаря”, каза Григор.

Попитан дали все още има мечти, свързани с тениса, нашият тенисист отговори: “Да, всеки ден. На 31 години съм, не съм толкова стар (с усмивка). Мисля, че все още имам какво да покажа. От физическа и психологическа гледна точка формата ми в момента може би е най-добрата, в която някога съм се намирал. По време на предсезонната подготовка свърших много работа във фитнеса, също както и на корта. Това ми дава крила, ако мога така да се изразя. Вълнувам се за предстоящия сезон и това е един от основните ми извори на мотивация. В момента не се състезавам с никого, движа се напред със собствено темпо”, призна Димитров.

На въпроса дали освен като тенисист се вижда и като шоумен, българинът отговори: “Това е коварен въпрос. Наистина ли ме мислите за шоумен? Но не завършен, може би 50:50. Добре, съгласен съм с това (отново с усмивка). Не знам. Мисля, че през годините винаги е имало една част от мен, която искам да покажа на феновете, но като цяло професионализмът ми надделява. Мисля, че през годините намерих много добър баланс в това отношение. Сега, в този по-късен период на кариерата ми, вероятно би трябвало да бъда по-отворен и достъпен и да позволя както на феновете, така и на другите играчи да видят и по-различни неща, свързани с мен. Както казах обаче, мисля, че в момента намирам добър баланс”, каза шампионът от финалите на АТП за 2017 г.

Олимпийската шампионка от игрите в Токио Белинда Бенчич, която ще играе с Виктория Томова във вторник, стигна без игра финала на турнира в Аделаида. Швейцарката трябва да срещне Вероника Кудерметова (Рус), която обаче се оттегли заради болки в левия крак. Съперничка на Бенчич ще бъде Даря Касаткина (Рус). Тя също продължи до финала без игра, защото Паула Бадоса (Исп) е с болки в дясното бедро.

Реклама
Реклама
Реклама