Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13525445 www.bgdnes.bg

Брендо завършил помощно училище

Отсвириха го за тескерето

За украинския си паспорт Кокаиновия крал представил документ, че учил в школо за изостанали

Като възпитаник на помощно училище се представил Евелин Банев-Брендо пред миграционната служба, за да се сдобие с украински паспорт! Това става ясно от решението на съдия Матохнюк от Седми апелативен административен съд, с което разполага "България Днес". То не е окончателно и може да се обжалва пред касационната инстанция.

Реклама

Остава загадка защо Кокаиновия крал се е съгласил да бъде представен като загубеняк, каквото е мнението за посещаващите помощно училище. Макар да се води за ученици със специални потребности, общите представи са, че този тип школо е за изостанали деца. Неясно с чия помощ, за да сглоби историята си, че е роден и живял в Украйна, Банев приложил удостоверение номер 6 за завършено образование.

Докато го чакат присъди в три държави и е разследван в четвърта, Кокаиновия крал решава да се заиграе с украинската съдебна система в опит да спаси тескерето си. Именно благодарение на него той избегна екстрадиция в Румъния или България. Оказа се, че според местните закони като украински гражданин не може да бъде екстрадиран за престъпления в други страни. Така нашенецът изкара само 15 дни в килията след ареста му в Киев. После изчезна в нелегалност, а според службите се крие някъде на територията на Украйна.

През това време властите се заеха да нищят как диреният от Интерпол наркотрафикант се е уредил с паспорта. Проверката на Държавната миграционна служба (ДМС) излезе с решение за отнемане на документа като невалиден. Брендо първо обжалвал резултата от проверката, а след това и идентичното съдебно решение от юли м.г.

Нашенецът не се примирил и обжалвал на втора инстанция. Със защитата му се позовават на неправилно приложение на нормите на материалния закон и нарушение на нормите на процесуалния закон, довели според тях до неправилно решение. Адвокатът на Банев поискал да представи информация за издаването. За целта е приложил копие от лична карта, според която клиентът му е гражданин на Украйна.

От данните по делото стана ясно, че Кокаиновия крал се е сдобил с тескерето, като се е представил за роден в Донецк, някога част от СССР. Пред миграционната служба той поискал замяна на някогашния си невалиден паспорт на гражданин на СССР по образец от 1974 г. с нов украински.

За да докаже произхода си, е приложил още копие от удостоверение за раждане от 16 октомври 1968 г., копие от военен билет от градския военен комисариат на Донецка област от 17 октомври 1986 г. и копие от удостоверение за завършено помощно училище, издадено на 25 юни 1985 г. Така служителите решили, че самоличността е установена, което е основание за издаване на паспорт. Той му е издаден на 16 декември 2015 г. от отдела на ДМС в Житомир.

Реклама

Извън тази скалъпена история се знае, че Банев всъщност е прекарал детството си в родния Тополовград, където през 1982 г. е завършил средното си образование. В следващите две години отбил задължителната си военна служба в Ямбол, а след това се записал в Национална спортна академия, тъй като от малък тренирал борба.

Официалната проверка на украинските власти показала, че паспортът е издаден на неидентифицирано лице, тъй като за Брендо липсвали каквито и да е данни. За него не са намерени никакви актове в Държавния регистър на актовете за гражданско състояние. Не е открит и актът му за раждане.

Освен това проверката установила, че старият паспорт няма как да е бил издаден от Отдела за вътрешни работи на Донецкия градски изпълнителен комитет, тъй като по това време в тази област не са използвани документи от серията NN, какъвто е неговият. По закон при унищожаване на паспорт се попълва заявление, което трябва да се пази в архива, а такова не е открито. Затова служителите на Темида приемат, че документът е издаден в нарушение на закона.

Според съда миграционните от Житомир са нарушили процедурата, тъй като не са изискали документ със снимка, не са проучили роднини на лицето, не е проверено местоживеенето му, не е осъществена връзка със службата, издала акта за раждане, а за капак паспортът е съставен от човек в неустановено му качество.

Заради всички тези нарушения се води разследване. То е започнато още през пролетта на 2021 г. и се води по няколко обвинения - злоупотреба със служебно положение, подправяне на официални документи, отглеждане на конопени растения и незаконното им производство от престъпна група. За най-тежкото от тези престъпления Криминалният кодекс предвижда до 9 г. затвор.

При ареста на Кокаиновия крал в началото на септември 2021 г. полицията тараши два адреса в покрайнините на Киев, където се натъкна на наркооранжерия и пособия за отглеждане на канабис. Все пак Брендо спечели малка битка с Темида, защото успя да се пребори да му върнат иззети при акцията вещи. Сред тях е и бутиков мобилен телефон с лика на руския президент Владимир Путин.

Фалшива история и в Турция

В Украйна още търсят кой е помогнал на Кокаиновия крал да изгради фалшивата си биография за издаването на паспорта. Такава се разбра, че е изфабрикувана и за турското тескере, което му струвало над 300 хил. долара.

За аферата проговори турски магнат, цитиран от местно издание в южната ни съседка. По думите му хора от високите етажи на властта са съдействали на доведения брат на Банев, който имал пълномощно от него. Представени били истински документи, изкарани по нелегален начин.

Реклама
Реклама
Реклама