Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13541014 www.bgdnes.bg

Ето го най-голямото българско яйце

Тюркоазено е и не може да се счупи лесно 

Рекордьорът, снесен от австралийски щраус ему, тежи близо един килограм 

Близо един килограм тежи най-голямото българско яйце!

Впечатляващият рекорд е регистриран в зоопарка в Бургас, а "автор" на шедьовъра е женски австралийски щраус ему. На фона на обикновено кокоше яйце това от ему изглежда с впечатляващи размери.

"Яйцето определено впечатлява с тюркоазения си цвят, то е със сериозен размер. Яйцата на емуто са едни от най-богатите на вкус и хранителни вещества. Белтъкът и жълтъкът са толкова гъсти, че наподобяват лепило. Дори когато са счупени, течността трудно излиза от тях", обясняват от зоологическата градина край морето.

Реклама

Ему е щраусова птица, която произхожда от Австралия и твърдо спазва своя биологичен часовник. Този вид снасят яйцата си задължително през януари. Това се дължи на факта, че птиците са от Южното полукълбо, където в момента е разгарът на лятото.

Ему е втората по големина в света след африканския щраус. Достига височина до 2 метра и тежи около 60 кг. Птицата не може да лети, но затова пък се е научила да тича много добре - на къси разстояния, като може да достигне скорост до 50 километра в час. "За разлика от африканския щраус, яйцата на птицата ему не са бели, а обагрени в тъмен тюркоаз и обикновено тежат 700 - 900 грама", поясниха още от бургаския зоопарк. Това е първото тюркоазено яйце край морския град, като очакват птиците да продължат да снасят.

Традиционно яйцата се мътят от мъжкото ему в продължение на 53 до 60, а според някои сведения дори 66 дни. През това време мъжкият напуска гнездото само за да се нахрани. Малките пиленца имат ивичеста окраска. Задача на мъжкото ему е и да изгради гнездо от трева, листа и клонки, което има вид на платформа.

Преди шест години в зоопарка в Бургас отново имаше голямо яйце, но тогавашният рекордьор тежеше само 500 грама, т.е. сегашният екземпляр е двойно по-голям.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама