Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13541140 www.bgdnes.bg

Режисьорът Максим Генчев: Няма да сменя дъщерята на Радев!

На кастинга за ролята дойдоха десет момичета, не знаех коя е, тя ще играе царица Сара Теодора!

Максим Генчев не се отказва от идеята президентската дъщеря Дарина Радева да играе ролята на царица Сара Теодора в новия му филм. Това призна самият режисьор пред "България Днес".

Реклама

"Защо да я сменям, да не е прокажена? Дарина изглежда красиво, царица Сара е била такава. Момичето лишено ли е от правата на българските артисти само защото е в роднинска връзка с президента? На кастинга дойдоха десет момичета, които кандидатстваха за ролята. Избрах Дарина, без да знам коя е", казва Генчев, който в началото дори не обявява публично в каква роля ще влезе младата студентка от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Чак по-късно смята, че Дарина може да получи главната роля на царица Сара Теодора.

"Откакто съм си направил режисьорски кастинг с актьорите, съм оповестил това. Преди два месеца се случи то", казва Генчев.

Лентата, която ще прави режисьорът, се казва "1349-то лето господне" и е за цар Иван Александър.

Драмата с участите на президетската щерка в новия филма на Максим Генчев се разигра в парламента, след излъчването на лентата "Ботев" по БНТ. Полемиката около качеството на филма стана повод за изслушване на генералния директор на медията Емил Кошлуков в парламентарната комисия по култура и медии. Корнелия Нинова, която е член на комисията, попита Кошлуков за дъщерята на президента - 22-годишната Дарина, новия филм на Генчев и участието на БНТ в него. И видя там конфликт на интереси.

"Сигнализираме и СЕМ. Искаме проверка за конфликт на интереси, участието на президентски дъщери, как се оценяват тези филми?", заяви Нинова.

Реклама

Отговорът на Кошлуков беше, че това са клюки, а БНТ има думата за подбора на актьорите. От думите му се разбра, че тепърва предстои националната телевизия да реши дали Дарина да е в главната роля в новия филм на Маским Генчев.

От своя страна продуцентът на лентата Десислава Ковачева посочи, че предложенията им за главната роля са три. Освен Дарина са избрани още актрисите Сара Драгулева и Мина Каукова.

Самият Румен Радев също коментира ситуацията:

"По отношение на тази раздухвана истерия говорих с дъщеря си. От нейна страна няма поет ангажимент, няма договор за участие във филм. Но аз се радвам, че моите деца избраха да останат, да учат и да се реализират в България", каза Радев.

Въпреки цялата фихрушка от страсти, която се завъртя около участието на Дарина Радева във филма на Максим Генчев, той е категоричен, че няма да се поддаде на външно влияние и ще снима филма си така, както намери за добре и ще покани за участие тези актьори, които сметне подходящи за ролите.

"Режисьорът и екипът смятат, че Дарина Радева е най-подходяща както визуално, така и творчески за ролята на царица Сара Теодора. Като финалният избор е на БНТ. Не мога да отговоря защо името на Дарина се използва за политическа употреба, тя е едно прекрасно момиче, студентка в НАТФИЗ", поясни продуцентката на филма Десислава Ковачева. 400 лв. е максималното възнаграждение, което ще получава на ден избраната актриса, която ще изиграе главната роля във филма.

Дали в крайна сметка Дарина Радева ще участва в новия филм на Максим Генчев престои да видим. Това, че режисьорът не се отказва от позициите си и държи именно дъщерята на президента да изиграе главната роля, показва, че той държи на принципите си и ги защитава, дори когато това е против общественото мнение.

Скочи и на Овчаров

След драмите с филма "Ботев" Максим Генджев се сръфа и с историка Николай Овчаров.

"Какво предлага Максим Генчев в своя "Ботев". Ще си послужа с безпощадната оценка на Георги Лозанов, който е безспорен капацитет по филмовите въпроси. "Образът на Ботев е пресъздаден по пропагандната кройка от близкото минало, като е слепен от готови представи, познати още от началното образование. Превърнат е в екранен манекен на визуалните и риторическите схеми за героя, наложени през соца, по които заедно с Левски, Ботев или Бенковски се пресъздаваха и революционери с каскети, партизани и политкомисари". Това казва историкът проф. Николай Овчаров, който е съгласен с думите на Лозанов, че именно това трябва да се избегне при правенето на исторически филми у нас.

Генчев обаче не остава длъжен на историка.

"Проф. Овчаров, гледай филма, че се простреля в окото с опита си да ме анализираш. Като се осмелиш да гледаш "Ботев", аз през това време ще проуча въпроса "Цар Александър сам покръства еврейката?", както си написал в книгата си за Второто царство. Чети Ботев, суетно човече!", завършва режисьорът.

Реклама
Реклама
Реклама