Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13541706 www.bgdnes.bg

Огнен ритуал пали сърцата в селото на "Златната маска" (снимки и видео)

Идва големият фестивал "Сурва" в Перник

Деца и беловласи старци са пазители на традицията

Приказната история за вечната битка между доброто и злото оживява всяка година в средата на януари в пернишкото село Кралев дол. От ранни зори сурвакарите тръгват на своя поход по скованите от зимен студ улици и спират във всяка къща, за да донесат нова надежда. Иде краят на всяка злина, сърцата горят с пламъка на надеждата! Това е посланието, което се носи с грохота на стотици тежки звънци и ритъма на ритуални танци. Една традиция, неподвластна на времето, обединява мало и голямо в Кралев дол. В сурвакарската група участват от петгодишни деца до беловласи ветерани.

"Повече от половин век всяка година съм тук - казва Илия Илиев и само за момент спира да вади душата на шумния тъпан, с който се е въоръжил. - Тук е и цялото ми семейство. Така ще бъде, докато сме живи!"

Реклама

Дълги години водач на мечкарската група е кметът Пламен Георгиев. Сега управникът е натоварен с повече организационни функции.

"Спазваме традиционни ритуали, завещани ни от незапомнени времена - разказва Георгиев. - В началото вървят носещият табелата и знаменосецът. След това са младоженците и кукерите, които пресъздават сватба и ритуали за здраве и берекет. След тях вървят мечка и мечкар, които плашат злото."

Именно групата от село Кралев дол печели последното голямо отличие "Златна маска" от 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" през 2019 г. Последва прекъсване заради пандемията от коронавирус и безводието в Пернишко, причинено от източване на язовир "Студена".

Сурвакарите от Кралев дол са редовни участници и във фестивала "Кукерландия" в Ямбол, показвали са изкуството си в Сърбия, Словения, Северна Македония и Румъния.

Най-добрата новина е, че сега "Сурва" се завръща в Перник в пълния си блясък и ще се проведе в дните 27,28 и 29 януари!

"Очакваме рекорден брой участници - почти 10 000 - коментира кметът на Перник Станислав Владимиров. - Ще започнем дефилетата на маскарадните групи още от петък, 27 януари. Така всички желаещи ще могат да покажат традицията на своя регион пред многобройна публика. Празникът е признат от ЮНЕСКО за част нематериалното културно наследство на човечеството. Традицията е жива!"

Родно място на Паисий

Кралев дол е сред претендентите за родно място на автора на "История славяноболгарская" Паисий Хилендарски. Банско и Самоков имат свои основания да вярват, че именно в техния край се е родил Паисий. В Кралев дол са категорични, че в тяхното селище са живели и братята на хилендарски монах Лаврентий и поп Цветан. Те имали наследници и пръснати в цяла Западна България. В село Кралев дол има Паисиева чешма, род Паисиеви, Паисиева махала и училище "Отец Паисий".

Реклама
Реклама
Реклама