Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13550833 www.bgdnes.bg

Ружа Игнатова начело на нова схема?

Криптокралицата възкръсва под името Зденка Резакова

Измамата се разиграва в Дубай и набелязва шейхове и петролни магнати

След като Ружа Игнатова завлече милиони хора по света с над 4 милиарда долара, чрез схемата OneCoin и се укри, криптокралицата сега е начело на друго измамно начинание, наречено EcoShumi Foundation. Новата криптосхема се намира в Дубай и е насочена главно към шейхове и петролни магнати в Близкия изток, включително Обединените арабски емирства, твърди сайтът на вестник Weeklyblitz. Онлайн изданието прави собствени разследвания за криптоизмами, терористични групировки и други горещи теми. Таджул Ислам е разследващият журналист, чиито източници твърдят, че Ружа участва в новата схема в Дубай.

Според източник на медията в Дубай зад EcoShumi, която наскоро обяви името на един от своите основатели - Зденка Резакова, всъщност се крие самата Ружа Игнатова или неин представител.

Реклама

Както твърди чуждата медия, измамната схема е създадена през 2021 г. и се занимава с инвестиции в най-различни сектори - имоти, изкуство. Също така те свързват клиентите си с други инвеститори и съветници, които на свой ред също ги омотават и ограбват. Дали наистина Ружа Игнатова е замесена в тази схема и какво точно представлява, предстои да се разбере.

В същото време става ясно, че високопоставени адвокати в Обединеното кралство предоставят правни услуги срещу огромни такси на Ружа Игнатова, която има конфискуван имот в Англия. Адвокатска кантора във Великобритания на име Locke Lord е предложила услугите си на Ружа дълго след като тя е изчезнала. Следа от криптофараонката няма от 2017 г. Писмо, допуснато като доказателство в американския процес срещу бившия служител Марк Скот, показва, че на 12 юли 2018 г. Джеймс Чано, партньор в лондонския клон на Locke Lord, е писал на Ружа по повод нейните имоти в Обединеното кралство. В писмото пише: Вярваме, че е важно да преразгледаме начина, по който управлявате недвижимите си имоти в Обединеното кралство". Писмото е пристигнало до Ружа на софийски адрес.

В изявление, предоставено от правната кантора, се казва, че писмото е само предложение за правни услуги, но до такива не се било стигнало. По данни на същата чужда медия в момента именно Locke Lord представлява Игнатова в иска й за апартамента в Лондон, който бе конфискуван от властите. Ще успеят ли маститите адвокати да се справят с връщането на имота на криптофараонката, които струва над 13 милиона паунда, предстои да се разбере.

След изчезването на Игнатова през 2017 г. стана ясно, че българката притежава имоти в Обединеното кралство, Дубай и няколко островни държави от Карибския басейн. В момента има много спекулации какво се случва с Игнатова. Някои смятат, че е мъртва, други, че се е оперирала и вече е неразпознаваема, трети дори твърдят, че се укрива в Англия. Но разследващите и в Америка, и в Обединеното кралство смятат, че Игнатова е в Дубай под крилото на някои от шейховете там.

Криптофараонката стана известна със схемата си OneCoin. Игнатова успя да заблуди цял свят и да накара милиони хора да инвестират в нейната куха валута. Докато се усетят и жертвите й, и властите по света, Ружа изчезна безследно. Брат й Константин нямаше такъв късмет и се призна за виновен в участие в схемата. Делото срещу него още тече в Съединените щати.

В Топ 10 на ФБР

Ружа Игнатова влезе в списъка на ФБР за най-издирваните бандити в света. Игнатова е в Топ 10 на федералното бюро вече от месеци, но разследващите все удрят на камък.

Реклама
Реклама
Реклама