Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13589327 www.bgdnes.bg

Една година разпитват 1 свидетел срещу Баневи

Зорница Илиева не помни какво е подписвала

Някой им казва какво да говорят и срещу кого, затова забравят, коментира адв. Ботев

Близо година магистратите разпитват свидетелката Зорница Илиева по мегаделото срещу фамилия Баневи за пране на пари. За пореден път бившата служителка на фамилията забрави какво е говорила и какво е подписвала.

Реклама

"Отново забрави показанията си, както и миналия път. Това е като при всички тежки и големи дела - някой им казва какво да говорят и срещу кого, а свидетелите после го забравят. На съда му писна да разпитва Илиева почти година и на другото заседание ще бъдат привикани други свидетели", коментира за "България Днес" защитникът на Николай и Евгения Баневи адв. Христо Ботев.

"Не помни какво е подписвала и кога го е подписвала. Ние представихме доказателства, които са категорични, че Зорница Илиева е слагала подписа си на договори и важни документи. Представихме именно тези документи, но все още не помнеше нищо за тях", каза за вестника и другият защитник на Баневи - адв. Ивета Анадолска. Тя намекна, че тези документи още повече са притеснили свидетеля и Илиева едва ли не е забравила за какво въобще е там.

Майката на Николай Банев - Мария Банева, този път се въздържа от коментар за разлика от миналия път. Тя реагира единствено с думите: "Днес съм само наблюдател, нямам желание да коментирам".

Възрастната майка на Николай Банев е изправена на подсъдимата скамейка заедно със сина си и снаха си Евгения по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. По изчисления на разследващите са изпрани около 1,5 млрд. лв.

Припомняме, че Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да се качат на самолета за България. Те са били там с трите си малолетни деца и имали резервиран полет към София от предишния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде европейска заповед за арест, с която те бяха обявени за издирване.

При разглеждане на мерките за неотклонение магистратите се мотивираха, че според събраните доказателства и показания на свидетели има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

Реклама

Името на Зорница Илиева се появи преди близо година. Тя бе разпитана през март 2022 г., после отново през лятото и след това през октомври. Обвинението смяташе, че именно Илиева е скритият им коз, но това постоянно забравяне от страна на свидетеля им изигра лоша шега.

Илиева е била финансов директор на холдинга на Банев, включително и на "Полимери" - Девня. В показанията си пред разследващите тя разкрила как Баневи са източвали предприятия и как са прибирали пари за лични нужди. През октомври в съдебната зала свидетелката не успяла отново да си спомни разкритията, изпаднала във внезапна амнезия и се наложило да й препрочетат показанията, за да ги потвърди, разказаха тогава от защитата.

Делото предстои да продължи на 13 март с разпит на други свидетели, тъй като Илиева очевидно нищо не помни и съответно не би могла да бъде надежден свидетел.

Спечелиха в Страсбург

Баневи спечелиха дело в Страсбург за незаконното им задържане във Франция по европейска заповед за арест и нарушаване на презумпцията за невинност чрез коментари на представители на прокуратурата. В мотивите си евросъдът отбеляза също така, че продължителността на задържането на Банев, включително и домашният арест, е тревожна и прекомерно висока според законодателството.

Реклама
Реклама
Реклама